Vítame každé zvýšenie príjmu zamestnanca, nesúhlasíme však s niektorými navrhovanými zmenami

Koaliční poslanci strany SNS predložili do parlamentu návrh na zavedenie 13. a 14. platu vo firmách. Majú sa ním definovať presné podmienky, kedy a ako ho majú zamestnávatelia vyplácať zamestnancom. Návrh má spresniť aj postupné oslobodenie týchto platov od odvodov, vyplácanie bude na dobrovoľnej báze.

Parlament sa má návrhom SNS zaoberať na aktuálnej schôdzi. Zmeny majú byť súčasťou novely Zákonníka práce z dielne poslancov vládneho Smeru-SD, ktorou sa majú zvýšiť príplatky za prácu. Prvýkrát má byť 13. plat vyplatený v júni tohto roka. Podmienkou sú dva nepretržite odpracované roky vo firme. Strana navrhuje sumu do 500 eur. Ak ide o pracovníka, ktorý odpracoval vo firme štyri roky, v decembri môže dostať ďalšiu odmenu, teda 14. plat, ale podmienkou tiež bude, aby dostal predtým aj 13. plat.

Veríme, že táto novela Zákonníka práce naozaj privedie zamestnávateľov k väčšej motivácii vyplácať 13 a 14. plat. Aj keď u tých, u ktorých pôsobia odbory, uzatvorené kolektívne zmluvy 13. a 14. plat už obsahujú.

Vyslovili sme však nesúhlas s niektorými zmenami. Mrzí nás, že zostala dobrovoľnosť. Zamestnanec by teda podľa navrhovanej právnej úpravy nemal právny nárok na vyplatenie takéhoto platu. Zároveň nesúhlasíme, aby bol 13. a 14. plat vylúčený zo sumy priemerného zárobku na pracovnoprávne účely. Môže tak totiž dôjsť k zníženiu priemerného zárobku zamestnanca, z ktorého sa vypočítava napríklad náhrada mzdy za čerpanie dovolenky, sviatky a pod.

„Našou veľkou výhradou je tiež to, že 13. a 14. plat nebude započítavaný do priemerného zárobku zamestnanca. Ľudia prídu v prípade dovoleniek, v prípade akejkoľvek náhrady príjmu o peniaze,“ podotkol k návrhu prezident KOZ SR Jozef Kollár.

Rovnako nie je z predloženého návrhu zrejmé, z akého dôvodu sa vymedzuje obdobie rokov 2018 až 2020, počas ktorých bude zamestnanec povinný platiť sociálne poistenie aj z 13. a 14. platu. V ďalšom období nebudú tieto príjmy súčasťou vymeriavacieho základu na účely platenia sociálneho poistenia, v dôsledku čoho sa nepremietnu do výpočtu výšky dávok sociálneho poistenia zamestnanca, či už krátkodobých (napríklad nemocenské dávky, dávky v nezamestnanosti) alebo dlhodobých (dôchodkové dávky).

Ako vyplynulo z dnešného rokovania sociálnych partnerov (30.1.2018), s predstaviteľmi SNS by sme mali o tomto návrhu rokovať ešte do konca tohto týždňa.