Nemecké odbory očakávajú, že Spolková vláda bude v budúcnosti intenzívne investovať

“Dosiahli sme toho veľa, čo sme si naplánovali na federálnom zjazde v roku 2014. Nemecko má minimálnu mzdu! Toto je náš najvyšší politický úspech v posledných rokoch,“ zhodli sa nemeckí odborári. Delegáti z 8 odborových zväzov združených v najväčšej nemeckej federálnej odborovej konfederácii DGB sa od 13. až do 17.mája 2018 stretávajú v Berlíne na 21. štatutárnom zjazde.

Jozef Kollár, prezident KOZ SR a Josef Středula. prezident ČMKOS

Ďalšími úspechmi DGB sú aj návrat k parite v zdravotnom poistení a stabilizácia úrovne zákonného dôchodku. Počas zjazdu odznela potreba etikety digitalizácie, pretože odborové zväzy budú zohrávať v tejto oblasti kľúčovú úlohu. Bez digitálnej pracovnej etiky sa digitálny svet práce nezaobíde. Je dôležité vedieť odpovedať na otázky, ako budeme pracovať v budúcnosti, aké pravidlá sa budú uplatňovať v novom svete práce, ako chrániť ťažko získané práva zamestnancov. Z toho dôvodu je potrebný silný dizajnér, a tým sú práve odborove zväzy.

Prezident DGB Reiner Hoffmann vyslovil kritiku na margo nemeckého ministra financií Olafa Scholza a rozpočtu: „Nezáleží na tom, či je to čierna alebo červená nula – očakávame, že federálna vláda masívne investuje do budúcnosti a už viac nezlomí našu krajinu!“

Viceprezidentka DGB Elke Hannack poukázala na situáciu žien na trhu práce. V oblasti ošetrovateľských a rodičovských dávok odborové zväzy za posledné štyri roky úspešne vyvíjali tlak na zlepšenie podmienok. Teraz ide najmä o presadenie princípu, aby ženy unikli z pasce čiastočných pracovných úväzkov a muži získali viac času pre rodinu. Viceprezidentka DGB Elke Hannack je zodpovedná aj za politiku mladých. Vyzvala preto aj na zavedenie minimálneho príspevku na odbornú prípravu.

Štefan Körzell, člen predstavenstva  DGB, vyzval vo svojom komentári k správe o činnosti k zvýšeným investíciám do budov, ciest a personálu. Iba tak môžu byť podľa neho zaistené rovnaké životné podmienky: “Dobrý život nesmie závisieť od svetovej strany. Potrebujeme štrukturálnu politiku, ktorá zabezpečí vyváženie,” uviedol. Zlepšenia žiadal aj v boji proti nelegálnej práci. Až 1,8 milióna pracujúcich bolo ročne podvedených a ich zárobok nedosahoval ani minimálnu mzdu.

Nemeckí odborári budú pracovať na tom, aby nacionalisti a rasisti nerozdeľovali rozmanitú nemeckú spoločnosť. Odbory sa zasadzujú za živú demokraciu a rešpektovanie dôstojnosti všetkých ľudí, bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú.

Heslo zjazdu: Solidarita, rozmanitosť a spravodlivosť

Zjazdu DGB, ktorý otvorili federálny prezident Frank-Walter Steinmeier, berlínsky starosta Michael Müller, umelci Urbanatix a skupina Rainervonviel, sa zúčastňuje viac ako 400 delegátov zastupujúcich cez 6 miliónov odborárov v Nemecku.  Slovenských odborárov reprezentuje prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár, ktorý uviedol: “Nemecko je dobrým príkladom toho, že ak zvýšite mzdy, zvýši sa automoaticky domáci dopyt, aj kúpna sila. Dobrá hospodárska situácia Nemecka má veľký vplyv aj na slovenskú ekonomiku. Som rád, že s nemeckou centrálou DGB máme dobrú spoluprácu.“