České odbory požadujú rast miezd 6-7 percent

Na míting #KonecLevnéPráce dorazilo 17. septembra 2019 do Prahy viac ako 1500 odborárov a odborárok. Spolu podporili požiadavku zvýšenia miezd v rozmedzí 6 až 7 percent pre rok 2020. Bez razantného zvyšovania miezd sa podľa Českomoravskej odborovej konfederácie (ČMKOS) Česko z priepasti lacnej ekonomiky nevymaní a západné krajiny nikdy nedoženie. Okrem rastu miezd požadujú aj Národnú dohodu pre ČR, ktorá by mala priniesť udržateľnú víziu ekonomického rozvoja krajiny. Konfederáciu na manifestačnom mítingu reprezentovala viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

Českí odborári kritizujú, že 30 rokov po Nežnej revolúcii sú platy v Čechách v porovnaní so západnými príjmami tretinové. Podľa predsedu ČMKOS Josefa Středulu pritom zamestnanec v ČR počas svojej štyridsaťročnej kariéry odpracuje o 11 rokov viac ako napríklad v Nemecku. Je presvedčený, že za nízke platy môže najmä neprerozdeľovanie vysokých ziskov. Rozdiel medzi nimi a mzdovými nákladmi dosiahol za tri desaťročia 4,5 bilióna českých korún.

Ako odznelo na manifestačnom mítingu, ČR by mala zmeniť svoju hospodársku politiku. Mal by sa podporiť rozvoj rýchlych sietí, vysokorýchlostné železnice, jadrová energetika, domáca poľnohospodárska produkcia či malé a stredné podniky. Investovať by sa malo do vzdelania a vedy. Odboroví experti navrhujú tiež daňové zmeny, ako napríklad zrovnoprávnenie zdanenia zamestnancov a živnostníkov, či zavedenie daňovej progresie.

Odborári vyzvali politické strany, aby začali rokovať o zmene hospodárskeho smerovania ČR a dohodli sa na ňom. Výsledkom by mala byť nová stratégia – Národná dohoda pre ČR. Medzi ďalšie požiadavky českých kolektívnych vyjednávačov patrí aj skrátenie pracovnej doby o polhodinu denne bez zníženia príjmu a predĺženie dovolenky – 5 týždňov pre všetkých zamestnancov. ČMKOS oznámila aj začiatok kampane Dobrá práca, podľa ktorej by mala byť česká produkcia hodnotnejšia, udržateľnejšia a uplatniteľná po celom svete a od kvalifikovanejších zamestnancov.

Fotogaléria: