Priebežne aktualizované: Exteriérové aktivity v Bratislave

V nadväznosti na už konané „Protestné pochody za práva všetkých zamestnancov“ v 6 mestách Slovenska minulý mesiac pokračuje v KOZ SR  v ďalších externých aktivitách proti porušovaniu zákonov a predkladaniu noviel legislatívnych noriem poškodzujúcich zamestnancov a za férový sociálny dialóg.

Exteriérové aktivity sa konajú za dodržania všetkých platných nariadení a hygienických opatrení.

Podporte nás! Vyrobte si doma plagát s textom #Rešpekt pracujúcim, vyfoťte sa s ním a fotku zaveste na svoj Facebook profil s označením #rešpektpracujúcim.

Aktuálne informácie:

[20.10.2020] Tlačová beseda KOZ SR pred NR SR

Tlačová beseda KOZ SR pred NR SR na tému: PRÁVA, KTORÉ MÁME, SI ZOBRAŤ NEDÁME

  • List KOZ SR poslancom NR SR pred začiatkom 16. schôdze NR SR
  • KOZ SR podáva podnet na Generálnu prokuratúru SR na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka
  • Aktivity KOZ SR za práva všetkých zamestnancov

[20.10.2020] KOZ SR žiada o pomoc poslancov

KOZ SR dnes osobným listom vyzvala všetkých 150 poslancov parlamentu, aby neschválili novelu zákona o minimálnej mzde a vládny návrh zákona o 13. dôchodku. Tieto zákony výrazne znižujú mzdové a sociálne štandardy pracujúcich a oslabujú postavenie práv zamestnancov.

„Vláda takto opäť len berie od pracujúcich. Dopady pandémie a záchrana ekonomiky skončili na pleciach zamestnancov, ktorým bol vyhotovený účet takmer za miliardu eur! Opäť raz si utiahnu opasky len bežní ľudia, ktorí počas krízy buď stratili prácu, znížil sa im príjem, alebo boli odkázaní na sociálne dávky a teraz ešte zaplatia aj účet za obnovu ekonomiky,“ povedal prezident KOZ SR Marián Magdoško.

Odborári zároveň dnes pred budovou parlamentu pokračovali v sérii protestov za dodržania protipandemických opatrení.

Celý článok nájdete TU.

[20.10.2020] Podávame podnet na prokuratúru na ministra práce Krajniaka

KOZ SR dnes podala podnet na Generálnu prokuratúru SR, aby tá preskúmala doterajší postup ministra práce Milana Krajniaka. Minister práce podľa KOZ SR opakovane porušuje zákony a platné pravidlá.

„Ak by takto pracoval ktorýkoľvek „smrteľník“, bol by už dávno bez práce. Jeho zamestnávateľ by ho bez váhania disciplinárne potrestal a prepustil. Minister Krajniak to „dáva na hulváta“ už mesiace bez konzekvencií,“ povedal prezident KOZ SR Marián Magdoško.

Celý článok nájdete TU.

Prečítajte si aj ďalšie správy:

Nový ČasTASRRTVSepracaonline.sk
Odborári pokračujú v protestoch: Nesúhlas s politikou ministra práceOdborári pokračujú v septembrových protestochna facebookuOdborári pokračujú v protestochPrvá pomoc po slovensky

[14.10.2020] Odborári dnes „vyzdobili“ Úrad vlády SR

KOZ SR dnes pokračovala v protestnej aktivite za rešpektovanie práv pracujúcich a férový sociálny dialóg. Aj dnes za daždivého počasia a dodržania všetkých platných obmedzení a protiepidemiologických nariadení sa striedali členovia jednotlivých odborových zväzov, ktorí v štafete lepili plagáty na oplotenie Úradu vlády SR.

Dnes vláda SR na svojom rannom rokovaní schválila aj návrh štátneho rozpočtu pre rok 2021. Predstavitelia štátu nepožiadali o prerokovanie tak závažného dokumentu, akým je rozpočet verejnej správy, len ho predložili a schválili. Nikdy v doterajšej histórii sa tak nestalo, že by tento návrh neprešiel rokovaním tripartity. „Musíme konštatovať, že nebola žiadna snaha zo strany predkladateľa prerokovať návrh rozpočtu, čo potvrdzuje aj fakt, že bol zverejnený priamo na rokovaní vlády, keď už prebiehalo. Nie je teda pravdou, že KOZ SR blokuje rokovania, keďže žiadna snaha o rokovanie neprišla a rozpočet pravdepodobne nedostal žiadny zo sociálnych partnerov,“ uviedla na protestnej aktivite viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. Rozpočet počíta s valorizáciou platov zamestnancov verejnej sféry na úrovni 0 %. Štát teda nešetrí len na sebe, ale hlavne na svojich zamestnancoch, ktorí vďaka krízovej situácii čelia prepúšťaniu a existenčným problémom. Zároveň zvyšným zamestnancom odkazuje, že si nezaslúžia žiadnu valorizáciu, ani len na úrovni rastu cien.

Celý článok a atmosféru nájdete TU.

[13.10.2020] V daždi a vetre vs ako chutí moc

Dnes moji kolegovia pokračovali v protestných aktivitách za rešpektovanie práv pracujúcich a férový sociálny dialóg pred ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Nerobili žiadne mediálne divadlo, aj napriek dažďu a vetru plagátmi budovu ministerstva obliepať nemuseli (lebo ako sa vo svojom dnešnom statuse na facebooku vyjadril minister práce Milan Krajniak – vraj museli), oni ich lepiť chceli. Čuduj sa svete, z vlastného presvedčenia. Plagáty úplne dobrovoľne počas dopoludnia lepili skupinky do šesť ľudí, aby sa dodržali všetky platné obmedzenia. Rovnako im plagáty nestrhával vietor, ale pracovníci ministerstva práce. Taká je pravda, pán minister. Aké jednoduché je prekrúcať pravdu a realitu, keď zachutí moc. Minister práce v tom má už skúsenosť. Svojim doterajším konaním napríklad hrubo porušil zákon o minimálnej mzde i zákon o tvorbe právnych predpisov, o nedodržiavaní legislatívnych postupov či rokovacích poriadkov nehovoriac. Aj minister môže konať len to, čo mu dovoľuje zákon. #ladislavmnacko #akochutimoc

Marián Magdoško  prezident KOZ SR

[13.10.2020] Bratislava: Odborári z KOZ SR oblepili plagátmi ministerstvo práce

Plagáty s nápisom „Minister Krajniak – hrobár tripartity“, „Zákonník práce si zobrať nedáme!“, či „Pracovať a nebáť sa“ vešali skupinky 3-6 ľudí, aby dodržali všetky platné obmedzenia. „Konfederácia odborových zväzov SR odmieta diktát ministra Krajniaka! Žiadame ho, aby dodržiaval zákony a pravidlá sociálneho dialógu a neznižoval ďalej sociálny štandard ľudí,“ povedala viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

Celý článok a atmosféru nájdete TU.

Prečítajte si aj ďalšie správy:

epracaonline.sk Pravda TVTelevízia JOJTelevízia Markíza
Čaj namiesto rešpektuOdborári štrajkovali pred ministerstvom práce. Nechcú zmeny v tripartiteOdborárov neodradil ani zákaz zhromažďovania sa. Prišli štrajkovať po skupinkáchProtest bez zhromažďovania