Silné odbory v susednom Rakúsku

Tento týždeň (20.-22.6.2023) sa vo Viedni konal 20. spolkový kongres rakúskej odborovej centrály ÖGB, ktorého sa zúčastnila aj prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

Takmer štyristo delegátov si zvolilo predsedu, podpredsedu a výkonný výbor ÖGB a prijalo politický program a stanovy ÖGB. Program rakúskych odborov na nasledujúce obdobie obsahuje výzvy a návrhy riešení a požiadaviek zástupcov zamestnancov a je založený na tézach dobrého života pre všetkých, prosperite, spravodlivosti, spolurozhodovaní, bezpečnosti, slobode a mieru. Toto všetko je možné dosiahnuť len v stabilných demokraciách. A to si vyžaduje odborovú solidaritu a silné odbory.

Rakúska odborová centrála je našim stabilným partnerom v regióne nielen z dôvodu geografickej blízkosti, ale aj množstva obyvateľov Slovenska pracujúcich práve v tejto spolkovej krajine. Pestrý program, množstvo diskusných príspevkov, vystúpení hostí, ale aj prijatie zahraničných účastníkov rakúskym prezidentom Alexander Van der Bellen vyplnili kongres, na ktorom bol za predsedu opätovne zvolený Wolfgang Katzian.