Priority odborov v súvislosti s eurovoľbami v roku 2024

Pre odbory sú európske voľby príležitosťou na poskytnutie nových impulzov pre európsku politiku. Po kovidovej, energetickej a bezpečnostnej kríze sa otázky sociálno-ekologickej transformácie, klimatických zmien a rastúcej globálnej systémovej konkurencie Európy stávajú oveľa aktuálnejšími a predstavujú pre Európu obrovské výzvy.

„Keď rozprávame o tom, čo teraz Európu ťaží, vidíme, že nedostatky v demokracii, rastúce sociálne nerovnosti a vzostup pravicového extrémizmu nielenže ohrozujú základy, na ktorých je postavená Európska únia, ale tiež dávajú silu národnostným a separatistickým hnutiam. Viac než kedykoľvek predtým potrebujeme Európsku úniu, ktorá je spojená, silná a pripravená efektívne čeliť čomukoľvek, čo príde, či už ide o problémy doma alebo výzvy zo zahraničia. A strede tejto snahy musí byť ochrana práv a záujmov pracujúcich – lebo práve na nich stojí úspech celej Únie,“ uviedol František Gajdoš, viceprezident KOZ SR.

KOZ SR predstavila v interaktívnej diskusii na svojej pôde zástupcom odborových zväzov Manifest Európskej odborovej konfederácie, ktorý je zameraný na voľby do Európskeho parlamentu, a odborárske priority skupiny pracovníkov Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru v kontexte prichádzajúcich sa eurovolieb v júni tohto roka.

Ako priblížil špecialista pre európske a medzinárodne vzťahy KOZ SR Miroslav Hajnoš: „Aj keď sme svedkami určitých pozitívnych zmien, ktoré dosiahli odborové zväzy a ďalšie progresívne skupiny, pravdou je, že sociálna spravodlivosť v Európe zažíva krízu. Teraz viac, než kedykoľvek predtým, potrebujeme, aby blížiace sa európske voľby priniesli zmeny – parlament a komisiu, ktoré budú odhodlané budovať spravodlivejšiu Európu. Európu, kde budú pracovné miesta bezpečné, mzdy férové, verejné služby na vysokej úrovni, kde budú rešpektované práva žien a kde každý bude mať rovnaké príležitosti.“

Priority zástupcov zamestnancov v oblasti sociálneho pokroku 2023 až 2025

Skupina pracovníkov EHSV v súvislosti s blížiacimi sa júnovými eurovoľbami definovala priority v oblasti sociálneho pokroku. Vyzývajú pripraviť cestu budúcnosti, ktorá bude nielen sociálna a udržateľná, ale zároveň bude podporovať zásady právneho štátu, ľudské práva, rodovú rovnosť, solidaritu a rozmanitosť, posilní postavenie našej demokracie a spoločnosti a každého jednotlivca v nej bez ohľadu na okolnosti.

Zástupcovia organizácií zamestnancov by chceli zaslaním ich priorít lídrom demokratických skupín v Európskom parlamente dosiahnuť, aby sa ich vízia premietla do volebných programov a aby sa v ďalšom volebnom období EÚ zaistil skutočný a udržateľný sociálny pokrok.

„Aby sme dosiahli sociálnu, hospodársku a územnú súdržnosť, EÚ musí prijať ráznejšie opatrenia. Potrebujeme silný akčný plán, ktorý bude základom Európskeho piliera sociálnych práv. A nezabúdajme, že hlas pracovníkov je nevyhnutný na všetkých úrovniach rozhodovania – je kľúčom k úspechu, keď sa vydávame cestou ekologických a digitálnych prechodov,“ uviedol Anton Szalay, predseda SOZZASS pri prezentácii priorít skupiny pracovníkov EHSV

Odborársky manifest k voľbám

Vízia, ktorá formuje odborársky manifest, zobrazuje Európu ako spoločenstvo ľudí a národov, kde každý môže žiť a pracovať bez strachu z chudoby, neistoty, diskriminácie a násilia. Manifest sa zaväzuje k presadzovaniu Európskeho piliera sociálnych práv a chráni základné ľudské práva vrátane reprodukčných práv a rodovej rovnosti.

Manifest vyzýva európske politické strany a kandidátov, aby podporili hodnoty a priority vychádzajúce z Charty hodnôt EOK, Berlínskeho manifestu a Akčného programu EOK. Tieto hodnoty zahŕňajú ochranu práv pracovníkov, rovnosť, demokraciu na pracovisku a sociálny dialóg.

EOK varuje pred hrozbou krajnej pravice, ktorá klamlivo tvrdí, že podporuje pracujúcich, ale v skutočnosti útočí na odbory a demokratické práva. Manifest vyzýva k odmietnutiu spolupráce s krajne pravicovými silami v európskych inštitúciách.