Odborársky podcast: Sme pripravení na revolúciu v (automobilovom) priemysle?

Odborársky podcast, Martina Nemethová, Monika Benedeková
Odborársky podcast, Martina Nemethová, Monika Benedeková

Naše priemyselné odvetvia aktuálne spája najmä zelená transformácia, znižovanie emisií, plnenie kritérií v rámci klimatickej dohody, ale tiež aj proces digitalizácie a automatizácie. V niektorých segmentoch sa to prejavuje výraznejšie. Hovoríme najmä o tých, ktoré investujú viac peňazí do inovácií, technológií, robotov. Má to pozitíva aj negatíva. Niektoré pracovné miesta totiž zanikajú a prácu ľudí nahrádzajú roboty. Vznikajú však aj nové. Naopak, tie si vyžadujú iné zručnosti, najmä tie digitálne. Pre odbory je do budúcnosti transformácia v priemysle veľkou výzvou. A to sa týka nielen výroby, ale aj zamestnanosti vrátane zamestnávania cudzincov.

O situácií v priemyselnom – automobilovom i oceliarskom a hutníckom sektore sme sa rozprávali s predsedníčkou Rady OZ KOVO Monikou Benedekovou.

V podcastoch máme ambíciu pravidelne komentovať aktuálne dianie v sociálnej oblasti, zamestnaneckom prostredí, pracovnoprávnej legislatívy, ale aj spoločenské pomery v úzkej spojitosti s portfóliom činnosti odborov.

Podcast Konfederácie odborových zväzov SR, najväčšej reprezentatívnej organizácie zastupujúcej zamestnancov v Slovenskej republike.