Odborársky podcast: Zdaňte najbohatších!

Alena Krempaská, Martina Nemethová a Ferdinand Choma v odborárskom podcaste
Alena Krempaská, Martina Nemethová a Ferdinand Choma v odborárskom podcaste

Európska občianska iniciatíva „Tax the Rich“ iniciovala európsku petíciu za férové zdanenie najbohatších multimilionárov a miliardárov a využitie týchto zdrojov na pomoc ľuďom pri zelenej transformácii.

Táto iniciatíva vyzýva Európsku komisiu, aby zaviedla európsku daň z veľkého majetku. Táto daň by prispela k vlastným zdrojom Únie a jej výnosy by umožnili posilniť a zachovať európske politiky ekologickej a sociálnej transformácie a rozvojovej spolupráce spolufinancované členskými štátmi.

Je vcelku škandál, že najbohatší miliardári planéty často platia úplne minimálne sadzby daní, pretože ich príjem a majetok pochádza najmä z kapitálových príjmov či obchodovania na burze, ktoré je vo väčšine krajín zdanené oveľa menej, ako mzda bežného zamestnanca, alebo nie sú zdanené vôbec.

Ako skrotiť sociálnu nerovnosť a zmenu klímy sme sa rozprávali s aktivistkou a programovou riaditeľkou Inštitútu ľudských práv Alenou Krempaskou a Ferdinandom Chomom, členom predsedníctva Odborového zväzu pracovníkov poľnohospodárstva a predsedom Rady mladých KOZ SR

 

V podcastoch máme ambíciu pravidelne komentovať aktuálne dianie v sociálnej oblasti, zamestnaneckom prostredí, pracovnoprávnej legislatívy, ale aj spoločenské pomery v úzkej spojitosti s portfóliom činnosti odborov.

Podcast Konfederácie odborových zväzov SR, najväčšej reprezentatívnej organizácie zastupujúcej zamestnancov v Slovenskej republike.