Monika Uhlerová podporuje rozšírenie sociálnej Európy na zasadnutí CETUN v Bruseli

Monika Uhlerová, prezidentka Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky, sa zúčastnila zasadnutia Centrálnych európskych odborových sietí (CETUN) v Bruseli. Počas tohto stretnutia bola schválená rezolúcia s názvom „Expanding Social Europe: An Imperative for EU Convergence and Enlargement“ (Rozširovanie sociálnej Európy: Imperatív pre konvergenciu a rozšírenie EÚ)

Členovia siete CETUN zdôraznili, že minulé rozšírenia EÚ nepriniesli očakávané sociálne zmeny, pričom mzdové rozdiely medzi členskými štátmi zostávajú značné aj po dvadsiatich rokoch. Smernica o primeraných minimálnych mzdách je významným prvým krokom k sociálnej a mzdovej konvergencii v EÚ. Súčasné rokovania o rozšírení musia prioritizovať efektívny sociálny dialóg a silnejšie pracovné práva, aby sa predišlo chybám z minulosti.

Rok 2024 je aj 20. výročím najväčšieho rozšírenia Európskej únie, kedy sa v roku 2004 stali členmi Cyprus, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko. V nasledujúcich rokoch sa pripojilo Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko. Rozšírenie síce prinieslo ekonomický rast a zlepšenie životných podmienok, avšak sociálne a mzdové rozdiely pretrvávajú.

Pred vstupom do EÚ neoliberalizmus prítomný v týchto stredoeurópskych krajinách viedol k obmedzeniu sociálnych zabezpečení a pracovných práv. Vstup do EÚ ale nepriniesol zmenu tohto trendu. Mnohé firmy zneužili nízke mzdy a vysokú produktivitu pracovníkov, čo viedlo k oslabeniu sociálneho dialógu a kolektívneho vyjednávania.

Pokrytie kolektívnymi zmluvami v strednej Európe klesalo, čo sa prejavilo na výrazných mzdových rozdieloch medzi členskými štátmi EÚ. Nízke mzdy a flexibilné pracovné podmienky v strednej a východnej Európe prispievajú k emigrácii a nedostatku pracovnej sily, čo brzdí ďalší ekonomický rozvoj.

Ak chce EÚ zabezpečiť spravodlivé zaobchádzanie pre pracovníkov, musí tento trend zvrátiť. Smernica o primeraných minimálnych mzdách je prvým krokom k mzdovej a sociálnej konvergencii. Členské štáty s nízkym pokrytím kolektívnymi zmluvami musia zaviesť primerané minimálne mzdy a národné akčné plány na podporu kolektívneho vyjednávania.

V súčasnosti má deväť krajín štatút kandidáta na členstvo v EÚ. Aby budúce rozšírenia boli spravodlivé pre všetkých pracovníkov, CETUN odporúča: žiadny prístup na jednotný trh bez efektívneho sociálneho dialógu, sociálnu Európu ako kľúčový prvok prístupových rokovaní, rozlišovanie medzi sociálnym a občianskym dialógom a využitie predvstupovej pomoci na podporu sociálneho dialógu a štruktúr odborových zväzov v kandidátskych krajinách.

CETUN, ako regionálne združenie členov EOK, sa zameriava na podporu odborových štruktúr a sociálneho dialógu v regióne, s cieľom podporiť spoločné témy na európskej úrovni.