Z rokovania mimoriadnej Hospodárskej a sociálnej rady SR (23.9.2024)

Mimoriadne rokovane HSR SR sa dnes venovalo najväčšiemu balíku konsolidačných opatrení, aké kedy boli na Slovensku predložené, Lex konsolidácia. (Plné znenie návrhu, ako aj stanoviská jednotlivých sociálnych partnerov sa nachádzajú TU). Stanovisko KOZ SR TU.

Návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií a Návrh zákona o dani z finančných transakcií a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa predkladá z dôvodu, že vysoké úrovne deficitu verejných financií a dlhu verejnej správy.

Vláda SR predstavila konsolidačné opatrenia v celkovom objeme od 2,6 až 2,7 miliardy eur pre budúci rok. Podľa medializovaných informácií je nevyhnutná konsolidácia na úrovni okolo 1,5 mld. eur. Navrhnutá konsolidácia by tak bola významne ambicióznejšia, alebo vláda SR očakáva ďalšie nepredvídateľné výdavky. KOZ SR si uvedomuje nevyhnutnosť konsolidácie, ale z predložených materiálov nevyplýva, prečo vláda SR zvolila tak rozsiahlu konsolidáciu.

Ďalej uvádzame, že KOZ SR dlhodobo zdôrazňuje, že konsolidácia má byť postupná, nesmie sa dotknúť najzraniteľnejších a nesmú ju zaplatiť zamestnanci.

Musíme konštatovať, že konsolidačné opatrenia opäť neprešli odbornou diskusiou, pričom v priebehu roka bol dostatočný časový priestor prerokovať opatrenia aj so sociálnymi partnermi. Akékoľvek následne diskusie (aj tá súčasná) sú už len povinnou jazdou, ktorá neprinesie kvalitatívne lepšie riešenia, keďže už nebude ani dostatok času ich prijať.

Konsolidačný balík je skladaný cez stranícke záujmy a vôbec nesleduje ambíciu nových prorastových a protransformačných opatrení.

Návrhom zákona sa zavádzajú opatrenia, ktoré sa týkajú predovšetkým:

  • daňových zákonov (úprava zákonov o DPH, dani z príjmov a osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach),
  • predpisov v oblasti sociálneho poistenia a zabezpečenia, súvisiacich s nahradením rodičovského dôchodku asignáciou zaplatenej dane z príjmov a
  • úpravy výšky valorizácie platov zdravotníckych pracovníkov
  • zákona o rozpočtovom určení (zníženie percenta podielových daní poukazovaného obciam z dôvodu konsolidácie verejných financií).

Navrhované opatrenia sa dotknú všetkých domácností a z nášho pohľadu sa najviac dotknú pracujúcich. Navrhnutá kombinácia opatrení, z nášho pohľadu, sťaží kolektívne vyjednávanie, najmä v oblasti odmeňovania, keďže zvyšuje náklady podnikom, ktoré pravidelne nie sú ochotné pristúpiť k obmedzeniu svojich ziskov a každý náklad premietajú do cien.

Upravuje daňový bonus na dieťa, ktorý bude zamestnancov stáť okolo 172 mil. eur, rovnako sa navrhuje znížený rast platov zdravotníckych povolaní. Najväčšiu položku tvorí nárast DPH, ktorý prevažne zaplatia zamestnanci, keďže pracujúci výrazne ťahajú spotrebu domácností. Neočakávame dostatočný konkurenčný boj, ktorý by korigoval nárast cien, skôr, že zvýšené sadzby premietnu do konečných cien tovarov a služieb. Zároveň pripomíname, že SR malo v poslednom období najvyššiu infláciu spomedzi krajín EÚ (donedávna dvojcifernú) a doteraz nedošlo k poklesu cien len k spomaleniu ich ďalšieho rastu.

V neposlednom rade vidíme obavu v oblasti financovania samospráv, ktoré môžu obmedzovať svoje služby, alebo zvyšovať poplatky občanom.

V prípade konsolidačných opatrení by sme ocenili, keby sa pri zvyšovaní daní cielilo na zmenu daňového mixu a výraznejšie sa zdaňovali negatívne externality. Napríklad sme nerozporovali zvýšenie daní na tabakové výrobky, či na sladené nápoje, keďže nejde o položky každodennej spotreby a domácnosť sa vie vyhnúť ich nákupu. (Takto napríklad dlhodobo nie sú riešené napr. alkoholické nápoje). Rovnako sa mohlo začať pracovať na reforme daní z nehnuteľností, ktoré mohli priniesť zvýšené príjmy rozpočtu, a zároveň sa mohli nastaviť solidárnejšie a spravodlivejšie. V súčasnosti už nie je prakticky žiadny časový priestor na zabezpečenie akýchkoľvek reforiem, ani na nastavenie férovej konsolidácie. (Stanovisko KOZ SR)

Návrhom zákona o dani z finančných transakcií sa zavádza nová daň z finančných prostriedkov odpísaná z účtu daňovníka pri finančnej transakcii. Sadzba dane je určená ako 0,40 % v prípade bankových prevodov s maximálnou daňou 40 eur za transakciu, 0,8 % v prípade výberov hotovosti na pobočke a 2 eura pri výbere.

Keďže ide o nový návrh zákona jeho zavedenie otvára množstvo otázok a nie je jasné, či sa ním dosiahne sledovaný cieľ. Rovnako nie je jasné, ako sa zabráni vytváraniu bankových účtov v rámci EÚ, či iných krajín, čím sa zákon jednoducho obíde.

Vzhľadom na veľký objem prostriedkov, ktoré sú odhadované, že sa vyberú, možno predpokladať, že sa tieto náklady opätovne prenesú do cien. Rovnako ako pri ostatných konsolidačných opatreniach uvádzame, že ich kombinácia a dopad na náklady podnikateľov môže zhoršiť postavenie odborov pri kolektívnom vyjednávaní najmä v oblasti odmeňovania.

Rovnako sa takto nastavená daň významne dotkne malých a stredných podnikov a živnostníkov (ktorí nie sú zo zákona vylúčení), čo môže ešte zvyšovať tlak na obchádzanie priznávania príjmov a znižovanie realizácii bezhotovostných platieb. Už v súčasnosti je objem šedej ekonomiky niekoľko miliárd eur.

Rovnako sa transakčná daň dotkne aj organizácií, ktoré nie sú založené, alebo zriadené za účelom podnikania a tvorby zisku. Tieto organizácie netvoria príjmy a zisky a nemajú zdaniteľné príjmy, ktoré by podliehali dani. Zavedený zákon spôsobí, že napríklad pri platbe členského medzi organizáciami sa tieto budú zdaňovať a použitie týchto prostriedkov na zaplatenie nejakých verejnoprospešných služieb bude opäť zaťažené daňou. S takouto úpravou nesúhlasíme a žiadame, aby takéto organizácie boli vyňaté zo zákona.

Rovnako nesúhlasíme, aby dani podliehali platby vykonávané na účet fyzickej osoby – nepodnikateľa. Takto navrhovaná úprava totižto zaťaží aj bezhotovostné vyplácanie mzdy na účet zamestnanca, čo znova zdvihne nepriame osobné náklady (zvýši daňovo-odvodové zaťaženie práce, čo je v rozpore aj so záväzkami vlády SR), čo môže mať vplyv aj na spomalenie rastu miezd. Keďže zaťaženie takýchto finančných transakcií sa môže negatívne preniesť do vyjednávania o výške platov, bude tendencia vytvárania dvoch skupín zamestnancov. Zákon totižto vylučuje z povinnosti platiť daň aj Sociálnu poisťovňu, rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie a obce a vyššie územné celky.

Pri debate o konsolidácii sa automaticky konštatuje, ako firmy a rôzne podniky prenesú zvýšené zdanenie do cien produktov či služieb, a tým vlastne na plecia občanov, bez rozdelenia dopadov konsolidácie aj v iných segmentoch spoločnosti. (Stanovisko KOZ SR)

KOZ SR berie predložený konsolidačný balík na vedomie.