Musíme vytvoriť bezpečné miesta pre informácie

Tohtoročný seminár občianskej spoločnosti z cyklu „Connecting EU“ organizovaný Európskym hospodárskym a sociálnym výborom sa koná v týchto dňoch (17. – 18. október 2024) v Bruseli. Pre tohtoročné podujatie bol zvolený názov Bašta demokracie: pomoc žurnalistike prežiť a prosperovať.

Tento rok sa podujatie zameriava na žurnalistiku a význam jej zachovania v ére rozvoja umelej inteligencie ako základného kameňa demokracie v kontexte rastúcich politických tlakov, kedy sa v mnohých častiach Európy presadzujú pravicové sily a vznikajú politické programy, ktoré môžu podkopať demokraciu a ohroziť základné hodnoty EÚ. Podujatia sa v rámci svojho bruselského pracovného programu zúčastnila aj prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová spolu so svojim mediálnym tímom.

Zabezpečenie nestrannosti a nezávislosti spravodajstva na politickej scéne v neustále sa vyvíjajúcom mediálnom prostredí, ktoré je výrazne ovplyvnené rýchlym vzostupom generatívnej umelej inteligencie, je veľmi náročné. Nové spôsoby komunikácie totiž poskytujú aj bezprecedentné príležitosti na dezinformácie, na zahraničné zásahy a politickú manipuláciu.

Hlavnou časťou seminára, ktorého sa zúčastnili predstavitelia rôznych mediálnych výskumných inštitúcií, odborníci z oblasti médií a žurnalistiky, odborníci na tlač a komunikáciu z organizácií občianskej spoločnosti, vrátane predstaviteľov EHSV, boli panelové diskusie zamerané na problematiku zodpovednej žurnalistiky v ére postpravdy a investigatívneho spravodajstva.

Investigatívna žurnalistika má za sebou dlhú históriu, počas ktorej sa moc zodpovedala a poskytovala hlas tým, ktorí sa snažili informovať o zneužívaní postavenia a privilégií. Vyšetrovanie korupcie, politicky citlivých otázok, porušovania ľudských práv alebo nespravodlivosti patrí medzi najnebezpečnejšie novinárske úlohy, ktoré môžu novinárov stáť slobodu, živobytie alebo v najhoršom prípade život.

Účastníci seminára sa v diskusných paneloch snažili nájsť odpovede na základnú otázku, ako zabezpečiť, aby žurnalistika zostala základným kameňom demokracie, najmä v čase, keď sa úroveň demokracie vo svete znižuje a politický tlak na médiá rastie. „Demokracia by nemala byť len politickým ideálom, ale každodennou realitou, ktorú môžu pracovníci aj na svojich pracoviskách jedinečným spôsobom brániť a posilňovať. Preto je potrebné opätovne poukázať na neoddeliteľnú úlohu, ktorú odbory zohrávajú pri rozvíjaní demokracie v spoločnosti, vrátane slobody prejavu i mediálnej a kultúrnej slobody. A kvalitné pracovné podmienky sú predpokladom slobodnej tvorby,“ uviedla M. Uhlerová pri tejto príležitosti.

Seminár sa zameral na niektoré výzvy, s ktorými sa investigatívni novinári musia popasovať v snahe o odhalenie pravdy. Zároveň analyzoval, akú ochranu majú novinári k dispozícii, aby sa chránili pred hrozbami, ako sú strategické žaloby proti účasti verejnosti (SLAPP), ktorých cieľom je cenzurovať, zastrašovať a umlčať tých, ktorí svedčia proti protiprávnemu konaniu. Bol predstavený Európsky akt o slobode médií a smernica proti SLAPP, ktorých cieľom je dosiahnutie zmeny a zabezpečenie väčšej slobody a právomoci pre novinárov, ako aj možnosti brať na zodpovednosť tých, ktorí sú pri moci.