„Sieťovo myslieť, solidárne konať“ – bolo motto zjazdu rakúskych odborárov

Existujú úspechy v malom i veľkom meradle, ale to, čo dokázala rakúska odborová centrála ÖGB za posledných 5 rokov, je megaúspech. Úspešná členská kampaň, sto nových kolektívnych zmlúv, kvalitná právna pomoc, ale aj prebiehajúca interná modernizácia.

Okrem prehľadu úspechov a kľúčových oblastí činnosti ÖGB si na 19. federálnom zjazde delegáti zvolili svojho nového prezidenta Wolfganga Katziana, ktorému osobne zagratuloval aj prezident KOZ SR Jozef Kollár.

V Rakúsku je viac ako 50% celkovej hospodárskej produkcie (HDP) pokrytej kolektívnymi zmluvami, čo predstavuje viac ako 125 000 000 000 EUR v kontexte ročných kolektívnych vyjednávaní.

Alexander Van der Bellen, rakúsky prezident a Jozef Kollár, prezident KOZ SR

Rakúske odbory v poslednom volebnom období zorganizovali niekoľko štrajkov s cieľom presadzovať zvyšovanie miezd. V roku 2013 sa na štrajkoch zúčastnilo 5 529 zamestnancov, v roku 2014 5 196 zamestnancov.

„Naši rakúski kolegovia, odborári, si uvedomujú, že pracovné právo alebo kolektívne zmluvy sa vzťahujú aj na nečlenov. Najmä v časoch rastúcej nezamestnanosti, globálnych kríz a rastúcich nerovností je dôležité byť jednotní a dokázať zvládnuť a pokiaľ možno aj ovplyvniť negatívnu ekonomickú i politickú realitu,“ uviedol prezident KOZ SR Jozef Kollár počas zjazdu OGB vo Viedni.

Zákonom daná minimálna mzda by bola v mnohých prípadoch nižšia, ako je kolektívnymi zmluvami dohodnutá minimálna mzda. Rakúski sociálni partneri sa ešte v júni 2017 dohodli na minimálnej mzde vo výške 1 500 EUR pre všetkých, ktorá bude platiť až do roku 2020. Na prebiehajúcom kongrese však prišli rakúski odborári s návrhom na zvýšenie minimálnej mzdy vo výške 1700 EUR.

Zjazdu sa  spolu s delegátmi zo všetkých 5 kontinentov sveta zúčastnilo viac ako 1000 delegátov z celého Rakúska.