Budovanie sociálneho štátu je aj téma odborov

Budovanie sociálneho štátu je ústrednou témou domácej i európskej politiky. Rovnako je to aj téma odborov. Odborové hnutie má zodpovednosť za obranu demokracie a európskeho sociálneho modelu, najdôležitejšieho úspechu minulého storočia, založeného na mieri, ľudských právach, právach pracujúcich, sociálnych právach a environmentálnych právach, na spravodlivých a rovnoprávnych životných a pracovných podmienkach vrátane kvalitných verejných služieb a vzdelávacích systémov.

TABLET.TV NAŽIVO: TK predsedu SMER-SD Roberta Fica po rokovaní s odborármi.

Uverejnil používateľ Tablet.TV Pondelok 29. júla 2019

Odborové zväzy a sociálnodemokratické strany a hnutia naprieč celým európskym kontinentom pôsobia po desaťročia ako prirodzení partneri. Aj v slovenských podmienkach má odborové hnutie a sociálna demokracia spoločný cieľ – zlepšiť životné podmienky pracujúceho človeka a zabezpečiť dôstojnú životnú úroveň každému občanovi v tejto krajine.

Preto predstavitelia KOZ SR intenzívne rokujú o možnostiach, ako posilniť práva odborov na pracovisku, ako zlepšiť pracovné prostredie vrátane dôstojných mzdových podmienok aj v kontexte digitalizácie a klimatických zmien, ako nastaviť dôchodkový systém a opatrenia aktívneho starnutia či zaviesť ambicióznejší a pestrejší daňový mix.

Dňa 29.7.2019 KOZ SR predložila na rokovaní s politickou stranou Smer – SD dokument Priority KOZ SR na rokovanie s politickou stranou Smer – SD, ktorý podrobne popisuje požiadavky odborárov. Na rokovaní sa obe strany zhodli, že je potrebné naďalej tlačiť na rast miezd a zabezpečiť ďalšie zlepšenie pracovných podmienok, aj jednoduchší zaslúžený odchod do dôchodku. Strana SMER – SD preto pripraví návrh, ktorý bude každoročne garantovať minimálnu mzdu na úrovni 60 % z priemernej mzdy. Najnižšia mzda tak bude predvídateľná a zamestnávatelia sa na ňu budú môcť dostatočne pripraviť.

Témou stretnutia boli tiež klimatické zmeny, ale aj predčasné dôchodky a právna úprava, ktorá zmení prikázanú prácu nadčas. Prezident KOZ SR Marián Magdoško sa zároveň s ministrom práce Jánom Richterom dohodol aj na legislatívnej úprave problému v dôchodkovom zabezpečení žien narodených v rokoch 1958 až 1960 v súvislosti s prijatým ústavným zákonom, ktorá by mala byť predložená do parlamentu na septembrovú schôdzu.

Fotogaléria: