Informácie pre Ukrajincov prichádzajúcich na Slovensko

Інформація для українців, що прибувають у Словаччину

Naša generácia takto blízko k vojne nikdy nebola. Sledujeme v priamom prenose osudy nevinných ľudí, ktorí sú naši najbližší susedia. Konfederácia odborových zväzov SR odsudzuje túto agresívnu vojnu proti suverénnej krajine a vyjadruje solidaritu s obyvateľmi Ukrajiny. Uvedomujeme si, že nezávislosť Ukrajiny, bezpečnosť celej Európy a budúcnosť celého sveta závisia od našej spoločnej reakcie a solidarity.

Pre pracujúcich ľudí na Ukrajine, v Rusku a inde, vrátane EÚ, existuje vážne nebezpečenstvo vážneho dopadu – na život a na spravodlivosť. Za týchto okolností vyzývame všetkých zainteresovaných na ochranu ľudí, na ochranu mieru a dialógu, mieru a spravodlivosti, mieru a demokracie.

Odsudzujeme akékoľvek násilné činy, predovšetkým s použitím ozbrojenej sily, a dúfame v mierové urovnanie konfliktu. Odmietame agresiu a vyzývame všetkých zástupcov Ruska, Ukrajiny, ako aj predstaviteľov európskych a medzinárodných inštitúcií, aby urobili kroky, ktoré vrátia do regiónu čo najskôr pokoj.

Odbory v celej Európe si pamätajú, že vojnová mašinéria je napájaná krvou robotníkov, vyzývame preto na stiahnutie ruských jednotiek a podporujeme občiansku spoločnosť na Ukrajine, aj v Rusku. Sme presvedčení, že táto vojna v konečnom dôsledku poškodzuje obyvateľov na oboch stranách a ohrozuje suverenitu všetkých národov. Európa musí byť jednotná a reagovať na túto jednostrannú agresiu. Stojíme pri ukrajinskom ľude. V Európe a vo svete musí rozhodnúť demokracia, nie tanky.

Konfederácia odborových zväzov SR bude na tejto stránke pomáhať zorientovať sa v chaotickej situácii, ktorá sprevádza vojnový konflikt a s ním spojenú utečeneckú krízu. Budeme prinášať informácie o dianí v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine a úlohe a činnosti odborov pri poskytovaní pomoci v tejto kríze.

Dôležité web stránky

Vláda Slovenskej republiky prijala opatrenia, aby bola na hraničných prechodoch poskytnutá účinná pomoc. Na stránke https://ua.gov.sk/nájdete podrobnejšie informácie o tom, čo vás čaká priamo na hraniciach a po ich prechode na Slovensko.

Oficiálna stránka SR: https://ua.gov.sk/

Pre prichádzajúcich Ukrajincov, ktorý plánujú zostať nejaký čas u nás na Slovensku, pripravili Internetový sprievodca trhom práce na tomto linku: https://www.istp.sk/help-ukraine,  zoznam pracovných ponúk, kde zamestnávatelia požadujú ukrajinský jazyk. 

Oficiálna stránka SR: https://www.istp.sk/help-ukraine

KCO – Klientske centrum odborov pre Ukrajincov

Podmienky zamestnania sa na Slovensku – pre utečencov, odídencov alebo žiadateľov o azyl z Ukrajiny

🇸🇰 PODMIENKY ZAMESTNANIA SA NA SLOVENSKU – PRE UTEČENCOV, ODÍDENCOV ALEBO ŽIADATEĽOV O AZYL Z UKRAJINY

🇺🇦 УМОВИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ В СЛОВАЧЧИНІ – ДЛЯ БІЖЕНЦІВ, ОСІБ З ТИМЧАСОВИМ ПРИТУЛКОМ АБО ОСІБ, ЯКІ ШУКАЮТЬ ПРИТУЛКУ (МІЖНАРОДНОГО ЗАХИСТУ) З УКРАЇНИ

Aktuálne informácie

🇮🇹🇦🇹🇺🇦🇸🇰 ODBORÁRI POKRAČUJÚ V POSKYTOVANÍ HUMANITÁRNEJ POMOCI UKRAJINSKÝM ODBORÁROM: NA UKRAJINU DORUČILI 17 TON MATERIÁLU POTREBNÝCH PRE ZÁKLADNÉ ŽIVOTNÉ POTREBY

🚛 Minulý týždeň delegácia talianskej odborovej konfederácie CGIL spolu s rakúskou konfederáciou ÖGB, v koordinácii s KOZ SR, doručila potravinovú pomoc pre ukrajinskú Konfederáciu odborových zväzov FPU.

📦 Na slovenské hranice doručili náklad potravinovej pomoci ukrajinskému obyvateľstvu. Lieky, potraviny, výrobky osobnej starostlivosti a základný tovar tvoria spolu viac ako 17 ton základných životných potrieb.

👉 Viac TU


🇺🇦🇸🇰 POMÁHAJME EFEKTÍVNE 🙏🏻

🌱Súčasná utečenecká kríza ukázala, že na Slovenskú máme veľké množstvo ľudí ochotných nezištne pomáhať ľuďom v núdzi. Odborári majú hodnoty solidarity a ľudskosti pevne zakotvené vo svojich srdciach a preto iniciatívne pomáhajú od prvej chvíle na hraniciach s Ukrajinou. Nedávno sme informovali, ako viacerí naši odborári poskytli bezplatný odvoz pre stovky utečencov z hranice do bezpečia.

🚙⚠️Vítame každú individuálnu pomoc od našich členov. AVŠAK: Omnoho efektívnejšie sa k utečencom dostane pomoc vtedy, keď využijú na registráciu prioritne veľkokapacitné centrá v Michalovciach a v Humennom, kde nie sú čakacie doby a celý proces získania štatútu dočasného utečenca, a tým pádom aj prístup k potenciálnemu zamestnaniu, prebieha veľmi rýchlo.

✅☑️Pre tých čo sa chystáte poskytnúť bezplatnú prepravu pre ukrajinských utečencov, odporúčame aby ste ju nasmerovali smerom do týchto dvoch veľkokapacitných centier. Utečenci sa potom ľahko dostanú k všetkým typom pomoci, vrátane zdravotného poistenia a sociálnych dávok.

🔝🔛Okrem väčšieho komfortu pre utečencov sa vytvorením veľkokapacitných centier vytvorí priestor potrebný na efektívne riadenie humanitárnej pomoci zasielanej pozemnými koridormi na Ukrajinu. Preto prosím, ak zvažujete poskytnúť humanitárnu pomoc, koordinujte sa so štátnymi orgánmi a s ďalšími na mieste pôsobiacimi organizáciami.

✳️Pomáhajme efektívne!✌️


🇺🇦🇦🇹🇸🇰 ODBORÁRI Z ČLENSKÝCH KRAJÍN EÚ POMÁHAJÚ UKRAJINSKÝM ODBORÁROM

🚛 Koncom minulého týždňa odborári z Rakúska (ÖGB) s asistenciou KOZ SR a podporou Európskej odborovej konfederácie (EOK) priviezli na ukrajinskú hranicu ďalší transport odborovej pomoci, celkovo už 15 ton potravín, liekov, postelí, prikrývok a ohrievačov, ktoré odovzdali prezidentovi Ukrajinskej odborovej federácie (FPU).

📑 KOZ SR koordinuje aj ďalšie dodávky jedla, nutných potrieb, či liekov pre svojich kolegov z odborárskeho hnutia na Ukrajine. V priebehu najbližších týždňov prídu ďalšie kamióny s pomocou aj z iných odborových centrál, napríklad z Talianska.

🦺 KOZ SR úzko spolupracuje s Európskou odborovou konfederáciou (EOK) a Medzinárodnou odborovou konfederáciu (MOK) ohľadom ďalšej pomoci na ukrajinsko-slovenskej hranici, do ktorej je zapojených individuálne aj mnoho našich členov.

👉 Viac TU.


🇺🇦 ODBORÁRI POMÁHAJÚ S DOPRAVOU PRE ĽUDÍ Z UKRAJINY

✊ Prakticky od začiatku aktuálnej utečeneckej krízy spojenej s konfliktom na Ukrajine sa snažíme všetkými prostriedkami vyjadriť solidaritu s Ukrajinou, ako aj prakticky pomôcť prichádzajúcim utečencom.

🚗 Solidarita a ľudskosť sú hodnotami odborov a preto je našou povinnosťou pomáhať bezbranným ľuďom utekajúcim pred vojnou. Naše členské odborové zväzy pomáhajú aj priamo na hranici s Ukrajinou. Odborový zväz KOVO napríklad poskytol prostredníctvom svojich štruktúr bezplatný odvoz pre utečencov z hraničného prechodu Ubľa do Humenného do záchytného tábora alebo na stanicu v Košiciach. Mnoho ďalších odborárov, nielen zo Slovenska, už odviezlo stovky utekajúcich ľudí do bezpečia.

🚐 Vítame každú individuálnu pomoc od našich člnov. Preto, ak máte záujem pomoc a odviezť ľudí z hranice na stanicu, alebo iné miesto v rámci Slovenska, zaregistrujte sa na oficiálnom odkaze TU: https://bit.ly/dopravaKOZ

Ďakujeme všetkým, čo sa zapojili a pomohli.


🇺🇦 Z UKRAJINY PRICHÁDZAJÚ UTEČENCI, A NIE LACNÁ PRACOVNÁ SILA

V priebehu uplynulých týždňov sa na náš trh práce bude dostávať vyšší počet zamestnankýň a zamestnancov z Ukrajiny. Trhu práce to môže do istej miery pomôcť, keďže predpokladáme, že budú primárne obsadzovať pracovné miesta v takých profesiách, ktoré sú dlhodobo nedostatkové. Je pre nás dôležité, aby sa tieto zamestnankyne a zamestnanci plnohodnotne integrovali do pracovného procesu a nestali sa nástrojom mzdového a sociálneho dumpingu či cieleného spomalenia rastu miezd.

👔 Pre týchto zamestnancov a zamestnankyne sme pripravili pracovnoprávne poradenstvo, aby sme im pomohli zorientovať sa v zamestnaneckých právach a povinnostiach na Slovensku. 🇸🇰

💛Ak poznáte ukrajinských pracovníkov, ktorí sa nevyznajú v slovenskej pracovnoprávnej legislatíve a potrebujú poradiť, aj s už konkrétnym problémom, môžete ich nasmerovať aj na naše Klientske centrum odborov: https://www.kozsr.sk/uakco/

💙Obrátiť sa môžete aj na odborovú organizáciu v konkrétnej firme, kde takíto zamestnanci pracujú.

Aktuálne informácie na epracaonline.sk

Ukrajinské odbory darujú jedlo a prístrešie v čase invázie. Odborári z celej Európy pomáhajú na všetkých úrovniach

Zastavte konflikt a veďte skutočný dialóg – spoločné vyhlásenie EOK a MOK

Odborári z EOK a MOK odsudzujú inváziu Ruska na Ukrajinu

V Európe a vo svete musí rozhodnúť demokracia, nie tanky