Kvalitné pracovné podmienky sú predpokladom slobodnej tvorby

Ako zástupcovia zamestnancov pozorne sledujeme a vnímame situáciu v prostredí kultúry na Slovensku, najmä ako ju a následne pracovné podmienky jej pracovníkov ovplyvňuje prijímaná legislatíva a kroky vedenia rezortu kultúry. Ochrana pracovných podmienok zamestnancov a zamestnankýň v sektore kultúry je dôležitá a je našou prioritou. V kultúrnych inštitúciách naprieč Slovenskom pôsobia aj odborové organizácie nášho členského odborového zväzu. Pracovníci a pracovníčky v kultúre – to nie sú len na očiach verejnosti pôsobiaci umelci, ale aj kurátori, technickí pracovníci, pracovníci v múzeách, galériách, divadlách, knižniciach, vydavateľstvách a ďalších kultúrnych inštitúciách. Tí všetci sú tvorcovia a ochrancovia kultúrnych hodnôt a priestoru a oni všetci čelia následkom spoločenského i politického diania, ktoré ovplyvňuje kvalitu ich pracovného života. Sme svedkami verejnej a politickej diskusie, ktorá poukazuje na množstvo problémov v sektore kultúry. Riešenie problémov však spočíva v spolupráci a nie v nenávisti a rozdeľovaní.

Odbory sú najväčším sociálnym hnutím na svete. Demokracia by nemala byť len politickým ideálom, ale každodennou realitou, ktorú môžu pracovníci aj na svojich pracoviskách jedinečným spôsobom brániť a posilňovať. Preto je potrebné opätovne poukázať na neoddeliteľnú úlohu, ktorú odbory zohrávajú pri rozvíjaní demokracie v spoločnosti, vrátane slobody prejavu i mediálnej a kultúrnej slobody. A kvalitné pracovné podmienky sú predpokladom slobodnej tvorby.

Pracovníci pôsobiaci v kultúre a kultúrnych inštitúciách naprieč Slovenskom sa obávajú, že legislatívne i personálne zmeny im neumožnia pracovať v spravodlivých, dôstojných a stabilných podmienkach.

Práve odbory chránia práva zamestnancov a zabezpečujú, aby mali spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky. Podpora kolektívnej akcie je základným nástrojom, ktorým môžu odbory túto ochranu realizovať. Kolektívne akcie, vrátane protestov, štrajkovej pohotovosti či štrajku, sú dôležitou súčasťou demokratických princípov v pracovných vzťahoch a podpora týchto akcií je obranou práva zamestnancov na vyjadrenie svojich názorov a požiadaviek. Žiaden odborár by nemal spochybňovať kolektívne akcie v boji za lepšie pracovné podmienky pracovníkov, nech sa to týka kohokoľvek.

Denno-denne bránime záujmy pracovníkov a pracovníčok. Či už vo fabrikách, za pracovnými stolmi, vo vzdelávacích inštitúciách i v uliciach. KOZ SR dlhodobo presadzuje profesionalizáciu a stabilizáciu verejného sektora a verejnoprávnych a kultúrnych inštitúcií, čo priamo ovplyvňuje aj pracovné podmienky zamestnancov. Aj verejný sektor a verejná kultúra si zaslúžia, aby v ňom pracovali najkvalitnejší ľudia s odbornými a osobnostnými spôsobilosťami. KOZ SR ako garant sektorovej rady pre kultúru a kreatívny priemysel disponuje dostatočnými informáciami o tom, aké problematické je ich získať, udržať a zabezpečiť ich rozvoj.

Zároveň odmietame akékoľvek vytváranie dvoch skupín pracovníkov zo strany predstaviteľov štátnej moci a navodzovanie konfliktu medzi nimi. Aj toľko spomínaná „kaviareň“ (ako sú nálepkovaní umelci a duševne pracujúci), aj ťažko manuálne pracujúci v robotníckych profesiách totiž môžu byť vystavení prekérnym pracovným podmienkam. To znamená, že nie sú dostatočne ohodnotení, sú bez istoty práce prostredníctvom štandardného zamestnania a sociálnej ochrany, bez práva na celoživotné vzdelávanie, bez rovnakej odmeny za prácu rovnakej hodnoty, bez bezpečných a zdravých pracovných podmienok, bez primeraného pracovného času so zdravou rovnováhou medzi pracovným a súkromným životom.

Preto KOZ SR podporuje požiadavky predstaviteľov kultúrnej obce, v ktorých o.i. žiadajú „budúce vedenie rezortu kultúry, aby začalo riešiť skutočné problémy kultúrneho sektora na Slovensku, ktorými sú najmä prekérne pracovné podmienky kultúrnych pracovníkov a pracovníčok, chronická finančná poddimenzovanosť sektora a nahromadený investičný dlh“. Odmietame zneisťovanie pracovníkov a pracovníčok v akomkoľvek pracovnom prostredí vplyvom ideologizácie a politického boja.

Toto sú problémy slovenských pracovníkov, ktoré je potrebné riešiť a nie odvádzať pozornosť vyhláseniami, ktoré len posilňujú už existujúcu nespravodlivosť a nerovnosť. Je nemorálne a neetické zneužívať zraniteľnosť pracovníkov na ich rozdeľovanie.

Dôstojná práca vrátane dôstojných pracovných podmienok nie je luxus, ale základné sociálne právo. KOZ SR považuje za dôležité, aby sa aj na Slovensku realizovali také verejné politiky, ktoré budú smerovať k tvorbe kvalitných pracovných miest, k zlepšovaniu zamestnaneckého prostredia s minimalizáciou prekérnych foriem práce a ochranou zamestnancov na pracovisku, k skracovaniu pracovného času a zosúlaďovaniu pracovného a súkromného života, k podpore celoživotného vzdelávania, rodovej rovnosti, rovnosti príležitostí, diverzity a inklúzie.