KOZ SR nepristúpi k podpisu dodatkov kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu

Aktuálne platné kolektívne zmluvy vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu sú podpísané s platnosťou do 31.8. 2024. Na základe nezmenenej ponuky zo strany vyjednávačov za štát týkajúcej sa valorizácie platov a po zvážení všetkých možných rizík KOZ SR nepristúpi k podpisu dodatkov týchto kolektívnych zmlúv s platnosťou od 1.9.2024.

Súčasťou kolektívnych zmlúv sú, okrem valorizácie platových taríf, aj tzv. sociálne benefity, a to: skrátenie pracovného času, výmera dovolenky o týždeň viac oproti zákonu, odchodné a odstupné zvýšené o jeden funkčný plat nad rozsah zákona, výška príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie, prídel do sociálneho fondu. Nepodpísaním kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre zamestnancov pracujúcich pre štát neplatia ani tieto benefity.

Naše členské odborové zväzy, ktoré zastupujú zamestnancov pracujúcich v štátnej službe a vo verejnom záujme, oslovili svoje základné odborové organizácie, aby prostredníctvom dodatkov aktualizovali svoje podnikové kolektívne zmluvy práve o tieto benefity. Preto u toho zamestnávateľa, u ktorého pôsobia odborové organizácie našich členských odborových zväzov, sa odborári a zamestnanci nemusia obávať straty týchto benefitov.

U toho zamestnávateľa, u ktorého nepôsobí odborová organizácia a nemajú podpísanú platnú kolektívnu zmluvu, tým pádom zamestnanci o vyššie vymenované benefity, vyplývajúce z kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, prichádzajú.

KOZ SR bude naďalej iniciovať a pokračovať v kolektívnom vyjednávaní o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa pre zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a kolektívnej zmluve vyššieho stupňa v štátnej službe pre rok 2025. KOZ SR bude naďalej presadzovať takú valorizáciu, ktorá zabezpečí spravodlivé odmeňovanie.

V tejto súvislosti upozorňujeme, že odmeňovanie nastavuje zamestnávateľ a odbory do neho môžu vstupovať len prostredníctvom kolektívneho vyjednávania, ktoré okrem argumentov vyžaduje aj vzájomný rešpekt zmluvných strán, preto je viac ako inokedy nevyhnutná podpora a angažovanosť samotných zamestnancov, ktorých sa odmeňovanie dotýka.