TURN: Riešenie priemyselných vzťahov smerom k obehovému hospodárstvu v kovospracujúcom, chemickom, textilnom, energetickom a stavebnom sektore

Obdobie realizácie: november 2023 – október 2025

Projekt TURN je medzinárodným partnerským projektom financovaným z prostriedkov Európskej únie. Hlavným koordinátorom je talianska asociácia SindNova. Partnermi projektu sú zástupcovia:

  • Španielska (FUNDACION CULTURAL PRIMERO DE MAYO, Comisiones Obreras de Industria),
  • Turecka (TUM DOKUMA IPLIK TRIKOTAJ HAZIR GIYIM KONFEKSIYON VE DERI ISCILERI SENDIKASI OZ IPLIK IS, TURK METAL SENDIKASI),
  • Albánska (CO-PLAN INSTITUTI PER ZHVILLIMIN EHABIITATIT, SINDIKATA E PUNONJESVE TE INDUSTRISE TE SHQIPERISE),
  • Slovenska (Centrum spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied, Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky)
  • Belgicka (INDUSTRIALL EUROPEAN TRADE UNION ASSOCIATION DE FAIT, FEDERATION EUROPEENNE DES TRAVAILLEURS DU BATIMENT ET DU BOIS ASBL).

Tento projekt je spolufinancovaný Európskou komisiou a cieľom je preskúmať činnosť a reakciu krajín, zapojených do projektu, na predpoklady prechodu sektorov (chemický, textilný, energetický, kovospracujúci a stavebný) na model obehového hospodárstva.

Cieľom je zlepšiť a prispôsobiť svoje výrobné systémy v súlade s európskych akčným plánom na obehové hospodárstvo.

Prechod EÚ na obehové hospodárstvo zníži tlak na prírodné zdroje a vytvorí udržateľný rast a pracovné miesta. V marci 2020 Európska komisia prijala nový akčný plán obehového hospodárstva (CEAP), ktorý je jedným z hlavných stavebných kameňov Európskej zelenej dohody, novej európskej agendy pre udržateľný rast. Nový akčný plán sa zameriava na to, ako sú produkty navrhnuté, podporuje procesy obehového hospodárstva, podporuje udržateľnú spotrebu, má za cieľ zabezpečiť, aby sa predchádzalo vzniku odpadu a aby sa použité zdroje udržali v hospodárstve EÚ čo najdlhšie. Zároveň zavádza legislatívne a nelegislatívne opatrenia zamerané na oblasti, v ktorých opatrenia na úrovni EÚ prinášajú skutočnú pridanú hodnotu.

Cieľom projektu TURN je zmobilizovať sociálnych partnerov, aktérov v oblasti priemyselných vzťahov a podniky smerom k obehovému hospodárstvu, aby si pracovníci uvedomili, že výrobný systém, ktorého sú súčasťou, rešpektuje prírodu a životné prostredie. Projekt je uskutočňovaný s cieľom zlepšiť odborné znalosti a poznatky o priemyselných vzťahoch prostredníctvom analýzy a výskumu v oblasti obehového hospodárstva na úrovni EÚ, ako aj v komparatívnych podmienkach, identifikáciou konvergencií a rozdielov v reakcii systémov pracovnoprávnych vzťahov zavedených v členských štátoch EÚ, ako aj v kandidátskych krajinách.

Projekt vychádza z analýzy národného regulačného rámca, a to prostredníctvom úloh jednotlivých partnerov projektu. Výstupom bude príručka, odborná diskusia v rámci okrúhlych stolov a záverečná konferencia.