Monika Uhlerová na výkonnom výbore EOK v Bruseli: Pracovné práva, sociálny dialóg, nová Komisia a európska legislatíva

Prezidentka Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR) Monika Uhlerová sa zúčastnila Výkonného výboru Európskej odborovej konfederácie (EOK) v Bruseli, na ktorom sa diskutovalo o množstve kľúčových tém týkajúcich sa pracovného trhu, sociálneho dialógu a práv zamestnancov. EOK zastupuje viac ako 60 miliónov pracovníkov v rámci Európskej únie a zohráva zásadnú úlohu pri formovaní pracovnej legislatívy. Stretnutie zahŕňalo diskusie o novej Európskej komisii, revízii smerníc EÚ a výzvach spojených s novými formami práce, digitalizáciou a transformáciou hospodárstva.

Výzvy novej Európskej komisie

Jednou z hlavných tém zasadnutia bolo formovanie novej Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyen. Nová komisia prináša viaceré zmeny v inštitucionálnom nastavení, no medzi odborovými organizáciami vyvoláva aj obavy. EOK vyjadrila nespokojnosť s tým, že v rámci nového kolégia komisárov chýba špecifický komisár, ktorý by sa venoval zamestnanosti a sociálnym právam, čo môže signalizovať, že tieto oblasti nebudú v centre pozornosti komisie.

Monika Uhlerová v rámci diskusie upozornila, že bez pevného zastúpenia týchto tém v komisii môžu byť práva zamestnancov a sociálne otázky marginalizované. „Musíme trvať na tom, aby sociálne práva a zamestnanosť boli dôležitými súčasťami európskej politiky. Ak budú tieto témy odsunuté na vedľajšiu koľaj, môže to mať negatívne dôsledky pre milióny zamestnancov po celej Európe,“ varovala Uhlerová.

Revízia európskych smerníc a legislatíva

Dôležitým bodom na programe zasadnutia bol aj prebiehajúci proces revízie viacerých európskych smerníc, ktoré ovplyvňujú pracovné podmienky a práva zamestnancov. EOK zdôraznila potrebu prijať opatrenia na prevenciu psychosociálnych rizík na pracovisku, ktoré sú často spôsobené zlým pracovným prostredím, nadmerným zaťažením pracovníkov a nedostatočnou ochranou ich duševného zdravia​.

V návrhu rezolúcie EOK požaduje prijatie smernice, ktorá by zaviedla povinnosť pre zamestnávateľov pravidelne hodnotiť psychosociálne riziká a prijímať opatrenia na ich prevenciu. Táto téma sa stala obzvlášť aktuálnou v súvislosti s narastajúcim počtom prípadov vyhorenia a stresu na pracoviskách po celej Európe. Monika Uhlerová túto iniciatívu podporila s dôrazom na potrebu zabezpečiť dôstojné pracovné podmienky a ochranu duševného zdravia zamestnancov.

Ďalšou významnou témou bola diskusia o smernici o primeraných minimálnych mzdách v EÚ. Európsky súdny dvor momentálne prejednáva prípad, v ktorom Dánsko a Švédsko napadli túto smernicu, pričom argumentujú, že zasahuje do právomocí členských štátov v oblasti miezd a kolektívneho vyjednávania. EOK však jednoznačne podporuje smernicu, ktorá má za cieľ zabezpečiť spravodlivé mzdy pre všetkých zamestnancov v rámci EÚ. Monika Uhlerová počas zasadnutia vyjadrila plnú podporu tejto smernici a zdôraznila, že jej prijatie je kľúčové pre zabezpečenie dôstojných mzdových podmienok, najmä pre nízkopríjmových pracovníkov na Slovensku.

Sociálny dialóg ako základ pre udržateľnú budúcnosť

Počas pracovnej cesty sa Monika Uhlerová zúčastnila aj zasadnutia CETUN, ktorý sa sústredí na podporu sociálneho dialógu a zamestnanosti v strednej Európe, pričom jeho hlavnou úlohou je spolupráca odborových konfederácií pri zlepšovaní pracovných podmienok a snaha zabezpečiť, aby sociálne otázky zostali v popredí rozhodovacieho procesu​.

Prezidentka KOZ SR sa počas zasadnutia CETUN sústredila na otázky spojené s novými formami práce a vplyvom digitalizácie na pracovný trh. Zdôraznila potrebu, aby európska legislatíva reflektovala tieto zmeny a zabezpečila, že zamestnanci budú mať prístup k spravodlivým pracovným podmienkam, aj keď sa charakter ich práce mení v dôsledku technologického pokroku.

Pracovný obed s eurokomisárom Nicolasom Schmitom

Počas svojej návštevy Bruselu sa Monika Uhlerová stretla aj s európskym komisárom pre zamestnanosť a sociálne práva Nicolasom Schmitom. Témou pracovného obeda boli aktuálne iniciatívy Európskej komisie zamerané na zlepšenie pracovných podmienok, najmä prijatie legislatívy o minimálnej mzde a ochrana pracovných miest v kontexte prebiehajúcich hospodárskych zmien. Schmit zdôraznil, že Komisia pokračuje v práci na opatreniach, ktoré zlepšia mzdové a pracovné podmienky zamestnancov v celej EÚ, pričom kolektívne vyjednávanie hrá v tomto procese kľúčovú úlohu.

Uhlerová potvrdila, že KOZ SR bude naďalej podporovať snahy o posilnenie sociálnej spravodlivosti a zlepšovanie mzdových podmienok zamestnancov na Slovensku. „Spravodlivé mzdy a ochrana práv zamestnancov sú kľúčovými otázkami, ktoré musia byť prioritou nielen na národnej, ale aj na európskej úrovni,“ uviedla Uhlerová.

Diskusia o sociálnom dialógu a európskych výzvach

Jednou z hlavných výziev, ktoré boli diskutované na Výkonnom výbore EOK, bola aj otázka budúcnosti sociálneho dialógu v Európe. Významný je pripravovaný Pakt pre európsky sociálny dialóg, ktorý má posilniť podmienky pre odbory a zlepšiť ich účasť na rokovaniach na národnej aj európskej úrovni. Výkonný výbor EOK zároveň upozornil na riziko oslabenia pracovných práv v kontexte rastu politického vplyvu krajnej pravice v niektorých európskych krajinách.

Právo na primerané, slušné a dostupné bývanie

EOK prijala návrh rezolúcie o práve na primerané, dôstojné a cenovo dostupné bývanie, ktorý reaguje na pretrvávajúcu bytovú krízu v Európe. Táto kríza je charakterizovaná rastúcimi cenami nájmov a bývania, ktoré rastú rýchlejšie než mzdy, čo výrazne ovplyvňuje najmä pracujúcich, dôchodcov a ich rodiny. Mnohí ľudia žijú v neadekvátnych podmienkach, čo negatívne vplýva na kvalitu ich života a zdravie. Najťažšie situácie čelia pracovníci v poľnohospodárstve, ktorí žijú v neformálnych osadách bez prístupu k vode a elektrine. KOZ SR upozorňuje na to, že bytový sektor sa stal oblasťou masívnych špekulácií, kde najbohatší jedinci a investičné fondy profitujú na úkor širokej verejnosti, ktorá má problém nájsť si primerané bývanie. Európska komisia, vedená Ursulou von der Leyen, vo svojich politických usmerneniach pre obdobie 2024-2029 zdôraznila potrebu vypracovať prvý európsky plán pre cenovo dostupné bývanie, ktorý by nemal zasahovať do národných bytových politík, ale skôr ich podporovať.