Príplatky za prácu v noci a cez víkend by sa mali týkať nielen podnikateľskej sféry, ale aj verejných a štátnych zamestnancov

Foto: TASR

Účinnosť novely Zákonníka práce, ktorou sa majú zvýšiť príplatky za prácu, sa rozloží. Znamená to, že prvé zvýšenie príplatkov za nočnú prácu zamestnanci pocítia od 1. mája tohto roka, ďalšie zvýšenie príde od 1. mája 2019. Oproti pôvodne predloženej novely sa nemení návrh na zvýšenie príplatku za sviatok z 50 % na 100 %. Pozmení sa aj zvyšovanie príplatku za víkendovú prácu.

Pri príplatku za nočnú prácu sa má rozložiť účinnosť novely Zákonníka práce. Taktiež sa bude rozlišovať, či ide o všeobecnú alebo rizikovú prácu. Vládni poslanci Smeru-SD navrhujú zvýšiť príplatok za nočnú prácu zo súčasnej sadzby 20 % na 50 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu. „Budú dve časové pásma. Prvé z hľadiska účinnosti je 1. máj 2018 a druhé je od 1. mája 2019. Rozdelili sme to do dvoch častí. Prvou je všeobecná a druhou je riziková práca,“ priblížil minister práce Ján Richter. Od 1. mája tohto roka pri všeobecnej práci pôjde príplatok hore na 30 % a v ďalšom roku bude zvýšenie predstavovať 40 % pri všeobecnej práci. Podobný postup bude aj pri rizikovej práci. „Od 1. mája tohto roka bude 35 %, a od 1. mája budúceho roka bude zvyšok na 50 % u rizikovej práce,“ doplnil Richter.

Zamestnávatelia však budú mať možnosť uplatniť si výnimky v rámci tzv. derogačnej klauzuly, ktorá je v Zákonníku práce v súčasnosti v niektorých oblastiach. Pre zamestnávateľov to znamená, že podmienky zvýšenia príplatku za nočnú prácu budú môcť dohodnúť v rámci kolektívnej zmluvy, príplatok však bude môcť byť vo výške najmenej 25 % od 1. mája tohto roka a od 1. mája budúceho roka bude musieť byť najmenej 35 %. Vo firmách, v ktorých nie sú odbory, budú môcť zamestnávatelia dohodnúť výnimky týkajúce sa mzdového ohodnotenia za nočnú prácu v rámci pracovnej zmluvy so zamestnancom. Zavedie sa aj príplatok za víkendovú prácu. Poslanci pôvodne navrhovali, aby bol vo výške 100 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu. Po novom však od 1. mája tohto roka bude príplatok za prácu v sobotu 25 % a od budúceho roka bude na úrovni 50 %.

„KOZ SR má výhrady ako k rozdielnym príplatkom za nočnú prácu, tak aj k uplatneniu tzv. derogačnej klauzuly. Kolektívne zmluvy totiž dojednávajú vždy lepšie pracovné podmienky ako je garantované legislatívou,” uviedla Monika Uhlerová, viceprezidentka KOZ SR.

Príplatky za prácu v noci a cez víkend, ktoré sľubuje vláda zvýšiť od mája, by sa mali týkať aj štátnych a verejných zamestnancov. KOZ SR na upozornila na túto skutočnosť už pri prvom predstavení novely Zákonníka práce v decembri minulého roka. (viac TU) Pozmeňujúci poslanecký návrh o príplatkoch pre zamestnancov verejnej správy, ako aj návrh novely Zákonníka práce) tak už smeruje do parlamentu. Personalista bude musieť presne prepočítať, či pre daného zamestnanca sú výhodnejšie príplatky podľa už v súčasnosti platných zákonov, alebo podľa novelizovaného Zákonníka práce, a priznať tomuto zamestnancovi tú výhodnejšiu možnosť.