Prístup ŽSR ku kolektívnemu vyjednávaniu je neakceptovateľný!

KOZ SR podporuje aktivity Odborového združenia železničiarov, člena konfederácie, a všetkých zamestnancov v ich úsilí a boji za zlepšovanie sociálneho a ekonomického postavenia. Spravodlivé mzdové ohodnotenie a primerané pracovné podmienky im v právnom štáte môže garantovať iba platná kolektívna zmluva cez fungujúci a rovnocenný sociálny dialóg. Ten však momentálne zo strany ŽSR neprebieha.

Arogantný prístup zamestnávateľa, ktorý po skončení platnosti Kolektívnej zmluvy ŽSR na roky 2017 – 2018, vydá jednostranné vnútorné nariadenie, ktorým sa rozhodne autonómne a bez dohody so sociálnymi partnermi garantovať len ním vybrané benefity, je neakceptovateľný.

Sociálny dialóg je dôležitým ukazovateľom demokracie v spoločnosti, je o hľadaní kompromisov, ale hlavne o tom, ako udržať sociálny zmier. Keďže snahy odborov o hľadanie účinných nástrojov na riešenie spoločných problémov a pozvania za rokovací stôl sú zo strany ŽSR odsúvané a ignorované, vstúpili odborové organizácie do štrajkovej pohotovosti. „Predstavitelia štátu musia mať na zreteli, že bez dobre fungujúcej železničnej dopravy bude štát ochromený. Ak politici hovoria o tom, ako sa ekonomike darí a ako je potrebné zamestnancom pridať na mzdách, aby pocítili dobré ekonomické výsledky, musia tieto slová aj splniť,“ uviedol v tejto súvislosti prezident KOZ SR Marián Magdoško.