Železničiari dnes ukázali silu, odhodlanie a jednotu!

Pred budovou Generálneho riaditeľstva Železníc Slovenskej republiky sa dnes zišlo približne 1000 železničiarov, aby podporili zástupcov odborárov pri kolektívnom vyjednávaní. Po skončení platnosti Kolektívnej zmluvy ŽSR na roky 2017 – 2018 zamestnávateľ totiž vydal jednostranné vnútorné nariadenie, ktorým sa bez dohody so sociálnymi partnermi rozhodoval garantovať len ním vybrané benefity. Odborové združenia pôsobiace na železnici vrátane Odborového združenia železničiarov, člena konfederácie, vstúpili 11. januára do štrajkovej pohotovosti.

Dnes sa konalo šieste kolo kolektívneho vyjednávania. Odborové organizácie pôsobiace pri ŽSR sa však ani dnes s vedením železníc v otázke mzdového nárastu nedohodli. ŽSR navrhli riešenie mzdovej otázky prostredníctvom garantovaných mimoriadnych prémií pri dobrých hospodárskych výsledkoch. Zástupcovia zamestnancov tento návrh neprijali.„Týka sa nerovnakého mzdového nárastu pre zamestnancov,priblížila podpredsedníčka Odborového združenia železničiarov Darina Fabuľová. Zamestnávateľ navyše podľa nej nekonkretizoval, o aké čiastky by malo ísť. Odbory požadujú rovnakú čiastku pre všetkých zamestnancov, a to 100 eur do tarifných miezd.

KOZ SR podporuje odborárov a všetkých zamestnancov v ich úsilí a boji za zlepšovanie sociálneho a ekonomického postavenia. Spravodlivé mzdové ohodnotenie a primerané pracovné podmienky im v právnom štáte môže garantovať iba platná kolektívna zmluva cez fungujúci a rovnocenný sociálny dialóg.

Železničiarov podporila svojim vystúpením aj viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová, ktorá ich vyzvala na zachovanie jednoty a odhodlania bojovať za lepšie pracovné podmienky.

Ďalšie kolo vyjednávania o kolektívnej zmluve je naplánované na 31. januára 2019.

Účastníci zhromaždenia prijali vyhlásenie, v ktorom vyjadrili plnú podporu kolektívnym vyjednávačom v ich snahe o urýchlené uzatvorenie Kolektívnej zmluvy ŽSR na roky 2019 – 2020.

Fotogaléria: