Odborári z vyšehradskej štvorky: Eurovoľby sú príležitosťou dať Európe jasnú sociálnu tvár

Kým summit predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky, ktorej sa zúčastňuje aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, sa koná v Bratislave zajtra, už dnes sa v Prahe začalo stretnutie lídrov odborových centrál krajín V4 – KOZ SR, ČMKOS, ÉSZT, Liga Szakszervezetek, MASZSZ, Munkástanácsok, SZEF, Fórum, OPZZ, Solidarnosc. Rovnako ako na vládnom summite, aj na odborárskom stretnutí sú hlavnými témami voľby do Európskeho parlamentu či budúcnosť sociálnej EÚ.

Vo vyšehradských krajinách je účasť na európskych voľbách tradične nízka. Chýbajú informácie o Európskej únii a médiá zvyčajne o nej nevytvárajú pozitívny obraz. Ľudia nevedia, čo únia prináša svojim občanom. Nadchádzajúce voľby sú príležitosťou dať Európe jasnú sociálnu tvár a zblížiť ľudí. Takúto Európsku úniu odbory potrebujú. Preto musia vyzvať všetkých odborárov a občanov, aby hlasovali v európskych voľbách a aby hlasovali za strany a kandidátov, ktorí podporia odborárske požiadavky a vytvoria lepšiu budúcnosť pre ženy a mužov, mladých a starších ľudí v Európe. Z toho dôvodu je viac ako potrebné uvažovať o spoločnom postupe a výbere tém.

„Samostatne každá krajina počtom svojich hlasov nedokáže v Európskom parlamente, ani v rámci frakcií, presadiť takmer nič. Slovensko má podľa súčasného kľúča 13 zástupcov, Česká republika 21, rovnako Maďarsko, Poľsko 51. Spolu je to už 106 hlasov, ktoré by však vedeli vytvoriť potrebný tlak na presadenie takých pre odbory dôležitých tém, ako je napríklad spravodlivý podiel na bohatstve, ktoré pomáhame vytvárať,“ uviedol v tejto súvislosti prezident KOZ SR Marián Magdoško. „Všetci pracujúci ľudia v Európe si zaslúžia zvýšenie miezd, riešenie mzdových rozdielov a posilnenie udržateľného rastu a konkurencieschopnosti. Je neprijateľné, aby zisky a produktivita neboli prerozdelené tým zamestnancom, ktorí ich vytvorili, a to najmä v krajinách s nízkymi mzdami postihnutými masívnym únikom mozgov, ktorý vyvoláva rozčarovanie o Európskej únii. Práca rovnakej hodnoty by sa mala vyplácať rovnako v celej Európe, v rámci odvetví a pre ženy a mužov,“ pokračoval Magdoško.