17. november v atmosfére pandémie koronavírusu

Udalosti z Novembra 1989 si pripomína aj Konfederácia odborových zväzov SR. V roku 1989 počas Nežnej revolúcie zohrali kľúčovú rolu najmä zamestnanci, ktorí sa spolu s odborovými organizáciami významne podieľali na príprave generálneho štrajku a zaslúžili sa tak aj o rozbitie prorežimných odborových štruktúr a vznik demokratických nových odborov. Protestné zhromaždenia po celom Slovensku v najrôznejších podnikoch organizovali a aj sa ich zúčastňovali práve odborári.

Tohtoročné výročie Novembra si pripomíname v atmosfére pandémie koronavírusu COVID-19, ktorá výrazne zasiahla aj Slovenskú republiku. Naša spoločnosť sa tak ocitla nielen pred akútnou potrebou chrániť zdravie všetkých obyvateľov Slovenska, ale aj pred ťažkou dilemou ako riešiť jej ekonomické a sociálne dopady. Žiaľ, dopady pandémie a záchrana ekonomiky opäť skončila na pleciach zamestnancov.

Nežná revolúcia patrí k najdôležitejším udalostiam v histórii slovenského národa, z ktorých môžeme čerpať ponaučenie aj inšpiráciu. Pre jedných priniesla veľké životné príležitosti, pre druhých stratu životných istôt a ich neľahké obnovovanie. „Nám všetkým ale dala krajinu, ktorú my sami musíme pretvárať, posúvať dopredu. Po troch desaťročiach nám však v spoločnosti chýba občianska i sociálna súdržnosť, ideál férových šancí na dôstojný život pre každého sa akoby v našej spoločnosti nenosil,“ uviedol pri príležitosti 31. výročia Nežnej revolúcie prezident KOZ SR Marián Magdoško. A dodal: „Na udalostiach uplynulých dní ma vyrušuje aj arogancia moci, ktorá rozdeľuje obyvateľov Slovenska na občanov prvej a druhej kategórie, na tých uvedomelých a protivládne živly. Tak ako sme v novembri 1989 povstali proti diktátu jednej strany a štátnemu režimu, dnes zažívame diktát zo strany ministra práce, ktorý vôbec nerešpektuje hodnoty sociálneho dialógu. To Konfederácia odborových zväzov SR nemôže v žiadnom prípade tolerovať.“

Heslami Nežnej revolúcie boli sloboda, demokracia, pravda a láska, ktorým však chýbalo to najdôležitejšie – solidarita. „Postupne sa presadila vízia úspešného jedinca založená na silnom individualizme. Ekonomické možnosti jednotlivcov sú však dnes, aj vzhľadom na koronakrízu, extrémne obmedzené. Prioritami odborov preto aj naďalej zostáva kvalitný život zamestnancov a ich rodín, aby účet za obnovu ekonomiky nezaplatili len zamestnanci! dodal M. Magdoško.

Tohtoročný 17. november si v dôsledku opatrení boja s koronavírusom nemôžeme pripomenúť na našich námestiach. Napriek tomu sa mnohé skupiny obyvateľov chystajú vyjadriť svoju nespokojnosť s koronaopatreniami a celkovou situáciou na Slovensku protestnými zhromaždeniami na námestiach. KOZ SR svoju nespokojnosť a nesúhlas s opatreniami vlády SR s negatívnymi sociálnymi dopadmi, za čím odbory vidia najmä snahu o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich, vyjadrila celoslovenskými protestnými zhromaždeniami počas septembra a októbra.

„Rozumiem nespokojnosti ľudí, ktorú chcú vyjadriť aj protestnými zhromaždeniami na námestiach. Som presvedčená, že súčasťou boja za slobodu a demokraciu je aj právny štát a rešpektovanie zákonov. Viem, že mnohí sme presvedčení o nezákonnosti a protiústavnosti vyhláseného núdzového stavu a následne ďalších opatrení, ktoré z neho vyplývajú. Viem, že mnohí pociťujeme porušovanie práv a slobôd, za ktoré sme pred 31 rokmi bojovali, a ktoré sú momentálne kvôli núdzovému stavu obmedzené. Ale vyhlásený je a zákon platí. Akonáhle sa sami staneme sudcami a prestaneme rešpektovať zákony a právo z dôvodu subjektívnych pocitov, pohnútok a presvedčení, právny štát sa zvrhne na anarchiu a spoločnosť sa dostane do stavu, kedy je, ako to kedysi vystihol Thomas Hobbes vo svojom diele Leviathan, ´človek človeku vlkom´, uviedla viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

KOZ SR je presvedčená, že o nezákonnosti a protiústavnosti môžu rozhodnúť len príslušné súdy. Rešpektovanie tohto faktu je pilierom právneho štátu. Svoju nespokojnosť je možné vždy prejaviť takým spôsobom, ktorý rešpektuje zákon a aktuálny právny stav. „Preto dúfam, že každý z nás si nájde svoj vlastný spôsob, ako vyjadriť nesúhlas so súčasnou situáciou. Nezáleží na tom, či zapálime sviečku, zaspievame hymnu, či minútou ticha vyjadríme solidaritu a spomienku na obete nedemokratických a neslobodných režimov. Dôležité je nezabudnúť, že demokracia, sloboda a právo nie sú samozrejmosťou, musíme si ich pestovať a chrániť. Stratiť slobodu môžeme jednoducho, no získať späť už veľmi ťažko,“ dodala M. Uhlerová.