Silný mandát českých odborov

Počas uplynulého víkendu (29.-30.4.2022) sa v Prahe konal VIII. zjazd Českomoravskej konfederácie odborových zväzov, na ktorom jej vedenie a delegáti prerokovali stratégiu a postup odborov v súčasnej situácii v Českej republike i vo svete pre nasledujúce štyri roky. Viac ako 200 delegátov z 31 členských odborových zväzov opätovne zvolilo aj staronové vedenie konfederácie na čele s Josefom Středulom. Slovenské odbory na zjazde reprezentoval prezident KOZ SR Marián Magdoško.

„Chceme sa sústrediť na rýchlejšie zvyšovanie českých zárobkov a ich približovanie sa k príjmom v západných krajinách. Od vlády požadujeme zvýšenie minimálnej mzdy na 18 200 českých korún. Okrem iného usilujeme o polhodinové skrátenie pracovnej doby, a to počas každého pracovného dňa bez zrážok z miezd a platov,“ uviedol na zjazde Josef Středula. Pre zamestnancov štátu a privátnej sféry budú odbory požadovať dovolenku vo výške 5 týždňov. Rovnako sa bude konfederácia zaoberať aj väčšou súčinnosťou zamestnancov vo vedení firiem a rozvoji modernej ekonomiky.

Okrem domácich hostí z radov českej vládnej scény, vrátane prezidenta Českej republiky Miloša Zemana, ktorý medzi odborárov zavítal ako medzi prvých po viac ako dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu, na slávnostnej časti zjazdu vystúpila aj zástupkyňa Európskej odborovej konfederácie Ester Lynch, ktorá uviedla, že potrebujeme silné a jednotné odbory, ktoré dokážu bojovať za silnejšiu Európu. „My v EOK podporíme, aby sa platy pracujúcich v českej republike priblížili tým na Západe. Smernica o minimálnych mzdových nárokoch by tomu mala výrazne napomôcť. Váš český boj je aj našim bojom,“ zaznelo v príhovore E. Lynch.

Záverečné slovo slávnostného úvodu patrilo prezidentovi KOZ SR Mariánovi Magdoškovi. Ten svoje vystúpenie uviedol s vtipnou ironickou poznámkou, ktorú delegáti odmenili hlasitým potleskom: „Keď sa tak pozerám do pléna a hľadám politikov, už tu nie je ani jeden. Asi išli hľadať peniaze na zvýšenie miezd a platov pracujúcich.“  Zároveň ocenil dlhodobú vzájomnú podporu a solidaritu českých a slovenských odborárov, ktoré sú výsledkom nielen skvelej spolupráce, ale aj faktu, že odborárov nerozdelia ani hranice štátov. Prezident KOZ SR odovzdal predsedovi ČMKOS Josefovi Středulovi drevorezbu svätého Jozefa – patróna všetkých robotníkov. Delegáti zjazdu vyjadrili aj jednoznačnú podporu aktuálnym protestným aktivitám slovenských odborárov.

Za predsedu ČMKOS bol opätovne zvolený Josef Středula a za podpredsedov Radka Sokolová a Vítek Samek.