NO PASARAN!

V dňoch 25.-27. marca 2023 sa v rakúskom Linzi konala udalosť „Train of remembrance“ organizovaná talianskymi odborovými centrálami združenými na európskej úrovni v Európskej odborovej konfederácii (CGIL, CISL, UIL). Akciu organizujú už od roku 2017 a každý rok tak dávajú približne 200 mladým ľuďom možnosť spoznať miesta spojené s tragickou minulosťou nacistickej a fašistickej diktatúry. Tento rok sa akcia konala symbolicky v Mauthausene, koncentračnom tábore na severe Rakúska.

Súčasťou eventu bolo aj pracovné stretnutie zástupcov zamestnancov z európskych krajín mapujúce situáciu s krajnou pravicou v jednotlivých štátoch. KOZ SR reprezentovali Martin Čech a Martin Bederka, členovia OZ KOVO. Uviedli report vzostupu krajnej pravice po utečeneckej kríze, ktorá sa priživovala na často oprávnenej kritike protipandemických reštrikcií, až po neobvyklé spájanie sa so sociálnymi demokratmi. Podľa reportov ostatných účastníkov je situácia v krajinách EÚ podobná – náckovia obliekli obleky, ale ich program je stále rovnaký. Zneužívajú spoločenský marazmus bez schopnosti priniesť akékoľvek riešenia, zneužívajú spoločenské problémy na šírenie svojej nenávistnej ideológie. Aj nedávne koordinované násilné útoky fašistov v Taliansku na odborové centrály a jednotlivcov ukazujú, kam tieto aktivity smerujú. Odbory preto musia zostať bdelé a stáť pevne na svojich antifašistických pozíciách.

Workshopová časť sa venovala mimoriadnej schopnosti fašistov získavať na sociálnych médiách slušný výtlak pri oslovovaní más a možnostiam, ako lepšie využívať sociálne médiá na oslovenie ľudí a ako tomu zamedziť.

V druhý deň účastníci navštívili koncentračný tábor Mauthausen, v ktorom našli smrť tisíce antifašistov, odborárov, a zúčastnili sa konferencie v meste Linz. Na konferencii vystupovali historici, študenti a odborári o histórii vzostupu fašizmu, odporu, ale aj o aktuálnej potrebe neustupovať a nesnažiť sa relativizovať hrozbu zo strany fašistov ako akúsi „spoločenskú diskusiu“. Ako povedal jeden z panelistov, účastník z Talianska: „Ak si demokrat a odborár, nikdy nemôžeš byť apolitický, pretože prirodzene si antifašista.“

Vzostup krajnej pravice je celoeurópsky problém, ktorému sa dá čeliť jedine spoločne. Nielen tým, že sa postavíme na odpor, ale aj tým, že predstavíme pracujúcim víziu lepšieho, sociálne spravodlivého sveta, kde každý jednotlivec bude môcť prežiť šťastný život. Slovenské odbory určite nezostanú bokom.