Len spoločne dokážeme vytvoriť spravodlivejšiu budúcnosť

František Gajdoš, viceprezident KOZ SR
František Gajdoš, viceprezident KOZ SR

Koncom roka je potrebné si pripomenúť aj to, čo berieme často ako samozrejmosť. Je to niečo, čo nás všetkých spája – je to sila solidarity.

Pod kolektívnou strechou našej Konfederácie odborových zväzov SR nachádzame silu, ktorá násobí naše individuálne snahy. Spoločne tvoríme silu, ktorá má potenciál priniesť pozitívne zmeny a obhajovať práva všetkých pracujúcich ľudí, nielen odborárov.

Je totiž faktom, že odborové zväzy nebojujú len za práva našich organizovaných členov, ale aj za blaho všetkých pracujúcich jednotlivcov. Vplyv kolektívnych dohôd, ktoré ako odborári vyjednáme, sa rozširuje aj na tých, ktorí nie sú formálne organizovaní. Faktom je, že tí, ktorí sú na Slovensku pokrytí kolektívnymi zmluvami, vidia na výplatných páskach približne o 200 eur viac.

To je viac ako hmatateľný rozdiel v životoch tvrdo pracujúcich jednotlivcov. Rozdiel, ktorý zároveň zdôrazňuje dôležitosť nášho kolektívneho úsilia. Je to dôkaz myšlienky, že keď sa spojíme, zvýšime štandardy pre každého a vytvoríme lepšie a spravodlivejšie pracovné prostredie.

Pri tejto príležitosti je potrebné sa podeliť aj o úspech prvého štrajku pracovníkov bánk v histórii Slovenska. Tento úspech hovorí za mnohé – znovu to potvrdzuje odvekú múdrosť, že kde je vôľa, tam je aj cesta. Naše spoločné odhodlanie vydláždilo cestu k historickému momentu nielen pre priamo zainteresovaných pracovníkov, ale aj pre nás všetkých, ktorí veríme v silu jednotnej akcie.

Keď sa lúčime s rokom, ktorý je za nami, prenesme si do nového roka ducha jednoty a úspechov. Spoločne dokážeme čeliť akýmkoľvek výzvam, ktoré sa nám postavia do cesty, presadzovať práva pracovníkov a vytvárať budúcnosť, v ktorej sa bude rešpektovať a vážiť si dôstojnosť práce.

Všetkým šťastný a úspešný nový rok. Nech má naše spoločné úsilie aj naďalej pozitívny vplyv nielen na nás, ale aj na celú komunitu pracujúcich.