Hlas a sila mládeže Európy

Minulý týždeň, 23. – 26. mája 2024, zorganizovali Európska odborová konfederácia a mladí odborári nemeckej odborovej centrály DGB Younth s podporou FES mládežnícky kemp pri Bodamskom jazere – Camp Power to Union Youth. Dôvodom na jeho zorganizovanie boli blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sú dôležitou udalosťou nielen pre mladých odborárov, ale aj pre celú Európu. Za Slovensko sa ho zúčastnila členka Rady mladých KOZ SR Lucia Bartoková.

Hlavnou časťou podujatia boli podnetné workshopy, ako napríklad workshop zameraný na tému „Ako sa vyhnúť zvoleniu pravicovej strany?“, zameraný na simuláciu diskusie pravicového voliča a odborára a na obavy z nástupu pravicových nacionalistických strán.

Ďalším bol workshop určený nielen prioritne ženám, ale najmä rovnoprávnosti žien a mužov. Diskriminácia žien v práci pri dosahovaní tzv. sklenených stropov, nerešpektovanie ich častokrát vyššieho vzdelania v zamestnaní, ale aj spoločnosťou, rozdielne finančné ohodnotenie za prácu rovnakej hodnoty i sexuálne obťažovanie na pracovisku sú prítomné naprieč celou Európou.

Na workshope „Záverečné odpočítavanie do vo volieb EÚ, snahy o kampaň na poslednú chvíľu“, ktorý viedli Tea Jarc a Lucie Susová, boli prezentované možnosti, ako je možné sa zapojiť do uvedenej kampane a osloviť čo najviac ľudí formou sociálnych sietí, ako sú Facebbok, Instagram, Twitter a TikTok. Napríklad jedna skupina účastníkov pripravila kampaň formou fotografie a zrýchlenej fotografie (boomerang) na sociálnej sieti FB a IG a videa pre sociálnu sieť TikTok, v ktorom vytrovili slogan „Hlasujte teraz pre lepšiu budúcnosť“ („Vote now for the bright future“).

Workshop „Platformy kapitalizmu – Ako to správne organizovať?“, ktorý prezentovala Hanna Winter, mal za cieľ ukázať prítomným mladým odborárom, ako sa dá na základe zlepšovania podmienok BOZP vo firmách zabrániť tragédii, aká sa stala v roku 2013 vo štvrti Savar na predmestí bangladéšskej metropoly Dháka, kedy sa zrútila osemposchodová budova s názvom Rana Plaza. Pri tomto nešťastí prišlo o život 1134 ľudí a ďalších takmer 2600 sa zranilo. Účastníci sa zhodli, že takýmto nešťastiam sa dá predchádzať väčšou informovanosťou spoločnosti na základe kampaní, zapojením zamestnávateľov, ktoré sa zúčastňujú na trhu, školeniami a workshopmi pre zamestnancov, vzdelávaním, nastavením systému odmeňovania, povinnými auditmi, ale aj vytváraním sietí odborových zväzov.

Slovensko je známe nízkou účasťou potenciálnych voličov vo voľbách do Európskeho parlamentu. Cieľom mládežníckeho kempu bolo osloviť mladých ľudí, aby sa volieb zúčastnili a využili svoje právo hlasovať a následne dokázali presvedčiť aj svojich rovesníkov v domovských krajinách Európskej únie.