Odborársky podcast: Zamestnanci sú na chvoste záujmu tejto vlády

Vláda odmieta valorizáciu platov v štátnej a verejnej službe. Vraj na to nemá peniaze. Nielen do konca roka 2024, ale ani v nasledujúcom kalendárnom roku. Požiadavky odborov sú však nemenné, naďalej požadujú valorizáciu platov ešte pre rok 2024 a v roku 2025 10%. KOZ SR preto odmietla podpísať dodatky ku kolektívnym zmluvám, ktoré prestali platiť a byť účinné 31.augusta 2024, a vstúpila do štrajkovej pohotovosti. Čo to znamená v praxi a čo všetko z toho vyplynulo pre zamestnancov štátnej a verejnej služby? A kedy nastane ten bod zlomu?

O stále prebiehajúcom kolektívnom vyjednávaní kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre štátnu službu a pre zamestnancov pracujúcich vo verejnom záujme sme sa rozprávali s prezidentkou KOZ SR a hlavnou vyjednávačkou za odbory Monikou Uhlerovou.

V podcastoch máme ambíciu pravidelne komentovať aktuálne dianie v sociálnej oblasti, zamestnaneckom prostredí, pracovnoprávnej legislatívy, ale aj spoločenské pomery v úzkej spojitosti s portfóliom činnosti odborov.

Podcast Konfederácie odborových zväzov SR, najväčšej reprezentatívnej organizácie zastupujúcej zamestnancov v Slovenskej republike.