Výročný seminár ETUI – Všetci za zdravie a bezpečnosť pri práci

Dňa 17. a 18. septembra 2024 sa v Lisabone uskutočnil výročný seminár Európskeho odborového inštitútu (ETUI), ktorý sa zameriaval na otázky zdravia a bezpečnosti pri práci. Na tomto podujatí sa zúčastnilo 48 odborárov z 24 členských krajín EÚ, ako aj z Turecka, Severného Macedónska a Čiernej Hory. Slovensko zastupoval Mgr. Peter Rampašek z KOZ SR.

Seminár zahájili hovorca odborárskej skupiny Kris van Eyck a Giulio Romani, tajomník Konfederácie EOK, pričom úvodné slová doplnila Bart Vanhercke, riaditeľka výskumu ETUI, prostredníctvom videozáznamu. Domácu portugalskú delegáciu privítala Vanda Cruz z CGTP.

Jednou z hlavných tém diskusie boli psychosociálne riziká (PSR) na pracovisku. Godelieve Ponnet z belgickej federálnej vlády predstavil výsledky práce belgického predsedníctva v tejto oblasti, zatiaľ čo Aude Cefaliello, hlavná výskumníčka ETUI, upozornila na kľúčové posolstvá odborov v súvislosti s PSR. V diskusii sa účastníci zamerali na rezolúciu EOK o PSR a návrh mandátu odborárskej skupiny pre ďalšie obdobie. Tony Musu a Ignacio Doreste, poradcovia pre politiku EOK, predstavili uznesenia na pokračovanie riešenia tejto problematiky.

V ďalšej časti seminára boli účastníci rozdelení do štyroch pracovných skupín, kde diskutovali o zlepšení práce odborárskej skupiny v Poradnom výbore pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (BOZP). Nápady a návrhy týchto skupín budú zapracované do ďalšieho obdobia fungovania pracovnej skupiny.

Tony Musu následne prezentoval závery pre budúce revízie týkajúce sa karcinogénnych a mutagénnych látok (CMRD). Demi Theodori predstavila aktuálny stav v pracovnej skupine pre zobrazovacie jednotky (WP DSE), zatiaľ čo Petra Streithofer z AK Wien sa venovala vplyvom klimatických zmien na pracovné prostredie zamestnancov. Sergio Salas zo Španielska predstavil výsledky a odporúčania projektu ADAPTHEAT, ktorý sa zameriava na adaptáciu pracovísk na tepelné riziká.

Andreas Flouris, profesor fyziológie z Univerzity v Tesálii, predniesol stanovisko pracovnej skupiny týkajúce sa ochrany pracovníkov pred teplom a vplyvmi klimatických zmien, pričom zdôraznil zásady ochrany pred teplotným stresom. Jeho vystúpenie bolo úvodom k prijatiu oficiálneho stanoviska v novembri 2024.

Seminár uzavreli Tony Musu a Kris van Eyck, ktorí zhrnuli závery diskusií a načrtli ďalšie kroky.