Z rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR (30.9.2024)

Po minulotýždňovom mimoriadnom rokovaní dnes konala riadne plenárne zasadnutie Hospodárskej a sociálnej rady SR, na ktorú boli predložené materiály, ktoré predkladali viacerí rezortní ministri, prevažne z dielne ministerstva práce. (Plné znenie všetkých predkladaných návrhov, ako aj stanoviská jednotlivých sociálnych partnerov sa nachádzajú na http://hsr.rokovania.sk/rokovania-hospodarskej-a-socialnej-rady-sr/). KOZ SR venovala pozornosť všetkým predloženým materiálom, k žiadnemu z nich sme nemali pripomienky a odporučili sme ich na ďalšie legislatívne konanie.

Diskusia, zo strany zástupcov zamestnávateľov, sa dotkla najmä Návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Cieľom návrhu zákona je zavedenie nového spôsobu definovania verejnej optimálnej siete poskytovateľov primárnej špecializovanej gynekologickej ambulantnej starostlivosti a poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti poskytovanej v špecializovanej am-bulancii, keďže jej aktuálne nastavenie nedáva možnosť problém nedostatku lekárov a iných zdravotníckych pracovníkov v špecializovaných ambulanciách identifikovať, predvídať, kvantifikovať ani lokalizovať. Účinnosť legislatívnych úprav sa navrhuje od 1. januára 2025.

Minister školstva predložil Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Účelom návrhu zákona je úprava najzásadnejších otázok, ktoré spôsobujú vysokým školám problémy v praxi, javia sa ako neefektívne a komplikujú a predlžujú rozhodovacie procesy. Účelom je tiež odstránenie niektorých nepresností zákona. Odstránením príslušných problémov sa zefektívnia procesy riadenia vysokých škôl, ako napríklad úprava pôsobnosti akademického senátu, lehôt pre vyhlásenie voľby rektora, spôsobu obsadzovania miest vedúcich zamestnancov verejnej vysokej školy, kreácie správnej rady a kvalifikačných predpokladov na obsadzovanie funkčného miesta docenta a profesora.

Na tlačovej konferencii po skončení tripartity prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová poukázala aj na diskrimináciu pracovnoprávneho postavenia vysokoškolských učiteľov. Príkladom prekarizovaného ukončovania pracovného pomeru je reťazenie pracovných pomerov na dobu určitú týkajúce sa vysokoškolských učiteľov, ktoré sa neriadi príslušnými ustanoveniami Zákonníka práce, ale Zákonom NR SR č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách (§77)21. Podľa Zákonníka práce možno pracovný pomer na určitú dobu dohodnúť najdlhšie na dva roky. Takýto pracovný pomer možno predĺžiť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát. Z tohto pravidla však boli vyňatí vysokoškolskí učitelia a zamestnanci, vedy, výskumu a vývoja.

Ministerstvo financií predložilo napríklad Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 18/1996 Z. z. o cenách v znení neskorších predpisov. Zamestnávatelia nesúhlasia s vytvorením webového porovnávača cien obchodov, ktorý chystá ministerstvo financií. Zamestnávateľské organizácie tvrdia, že by to zvýhodnilo zahraničné potraviny, ktorých výrobcovia majú nižšie náklady. V novele ministerstvo počíta s nákladmi zhruba stotisíc eur ročne v tomto a budúcom roku. Podobný porovnávač funguje v Maďarsku.