Odbory v severských krajinách: Inšpirácia pre svet

V týchto dňoch (21. a 22. október 2024) sa prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová zúčastňuje pracovnej cesty v Štokholme. Táto návšteva je organizovaná v rámci Centrálnej európskej odborovej siete (CETUN) a zahŕňa výmenu skúseností medzi odborovými organizáciami z rôznych krajín, ako aj diskusie o možnostiach regionálnej spolupráce.

Jedným z hlavných bodov programu bola prezentácia o severskom sociálnom a odborovom modeli, ktorú viedol German Bender z organizácie Arena Idé. Severský model je často uvádzaný ako vzor pre odbory, a to vďaka jeho silnej organizovanosti a stabilným pracovným vzťahom. Podľa článku v The New York Times „The Robots are Coming and Sweden is Fine“ sú krajiny ako Švédsko pripravené čeliť výzvam automatizácie a robotizácie najmä vďaka vysokej miere organizovanosti pracujúcich a zamestnávateľov.

V severských krajinách sa odbory tešia mimoriadnej sile a podpore, pričom viac ako 70 až 85 % zamestnancov je organizovaných v odboroch, na Islande je to dokonca viac ako 90 %. Podobne vysoké percento zamestnávateľov, približne 90 %, je tiež organizovaných, čo umožňuje koordinované vyjednávanie o pracovných podmienkach a platoch každé 1 až 2 roky. O efektívnosti tohto modelu svedčí aj mimoriadne nízky počet uskutočnených štrajkov v medzinárodnom porovnaní, vrátane solidárnych štrajkov.

Medzi ďalšie významné témy patrila spolupráca medzi regionálnymi odborovými organizáciami v rámci siete BASTUN (Baltic Sea Trade Union Network), ktorá združuje 19 konfederácií odborov z 10 krajín regiónu Baltského mora. Táto sieť, ktorá bola založená v roku 1999, je dôležitým fórom na výmenu informácií a diskusiu o spoločných záujmoch odborových organizácií. Diskutovalo sa aj o výzvach, ktorým čelia odborové zväzy v krajinách západného Balkánu, kde je potrebná silná podpora občianskej spoločnosti a odborových organizácií.

Prípad Tesly vo Švédsku, ktorý predstavil Tony Hansen z odborového zväzu IF Metall, poukázal na aktuálny boj odborov v tejto krajine proti politike spoločnosti Tesla, zdráhajúcej uznať odbory. IF Metall, ktorý zastupuje viac ako 300 000 odborárov v 13 000 firmách, vrátane Tesly, sa aktívne zapája do tohto sporu a snaží sa zabezpečiť spravodlivé podmienky pre pracovníkov.

Monika Uhlerová zdôraznila, že skúsenosti zo severských krajín sú pre Slovensko inšpiratívne, najmä čo sa týka vysokej miery organizovanosti odborov a zamestnávateľov, ako aj efektívneho sociálneho dialógu. „Spolupráca odborov a zamestnávateľov v severských krajinách ukazuje, že je možné vytvoriť stabilné pracovné prostredie, ktoré je prospešné pre obe strany. Vysoká odborová organizovanosť zamestnancov, ako aj organizovanosť zamestnávateľov v ich združeniach, umožňuje zamestnancom vyjednať lepšie pracovné podmienky a vyššie mzdy, keďže takmer viac ako 90% pracujúcich je pokrytých kolektívnymi zmluvami. Čím je vyššie pokrytie zamestnancov kolektívnymi zmluvami, tým je menej potrebná angažovanosť odborov v národnej politike s úsilím ovplyvňovať národnú pracovno-právnu legislatívu, pretože možnosti zlepšovania pracovných podmienok majú priamo vo svojich rukách a na svojich pracoviskách. Severský model sociálneho dialógu sa vo všeobecnosti stavia negatívne k zásahom politikov do legislatívy a dlhodobo budovaných vzťahov medzi odbormi a zamestnávateľmi,“ uviedla.

Toto stretnutie je dôležitým krokom k posilneniu regionálnej spolupráce medzi odborovými organizáciami v strednej Európe a severských krajinách. Výsledkom bude lepšia koordinácia a podpora spoločných tém na európskej úrovni, čo prispeje k zlepšeniu pracovných podmienok v celej Európe.