Odkaz podpredsedovi vlády a ministrovi hospodárstva pánovi Richardovi Sulíkovi

V prvom rade Vám chcem zablahoželať k dnešným meninám, želám Vám veľa zdravia, šťastia, spokojnosti a veľa správnych rozhodnutí…..

A teraz k veci: včera v Mimoriadnych správach RTVS na Jednotke o 21.30 ste povedali, že si pletiem hrušky s jablkami v prípade karanténnej péenky. Chcel som na Vás reagovať hneď v priamom prenose, ale nebolo mi to zo strany RTVS pre krátkosť času umožnené.

Pán podpredseda vlády, ak by ste čo len trochu počúvali, čo som hovoril, tak ja som neriešil karanténnu péenku a náhradu mzdy v čistom alebo hrubom. Ja som hovoril, že zamestnanci v tzv. prvej línii, ktorí podliehajú vyhlásenému núdzovému stavu, prídu do kontaktu s človekom, ktorý je neskôr pozitívne testovaný na koronavírus a z toho dôvodu musia ísť do tzv. karanténnej péenky, kedy dostanú 55% svojho denného vymeriavacieho základu. Avšak zamestnanec, ktorý je doma, lebo mu štát zatvoril pracovisko, dostane 80% priemernej mzdy. My sme však toho názoru, že všetci zamestnanci v prvej línii, ktorí sa takto ocitnú v karanténnej péenke majú dostávať plný čistý plat vo výške 100% počas celej karantény, teda tak, akoby naďalej vykonávali svoju prácu.

Pán podpredseda vlády, musíte si zvyknúť, že my odborári chodíme aj do diskusných relácií pripravení a riadime sa zásadou, že ak nemáme lepšie riešenie, tak to predložené nekritizujeme. Prajem Vám ešte raz v tejto pohnutej dobe hlavne veľa zdravia a teším sa na spoluprácu

S úctou Marián Magdoško, prezident KOZ SR