Predseda vlády SR: Odborárov považujeme za partnerov, sociálny dialóg je potrebný

Dnes sa na Úrade vlády SR uskutočnilo prvé stretnutie prezidenta KOZ SR Mariána Magdoška, viceprezidentky KOZ SR Moniky Uhlerovej a členov Predstavenstva KOZ SR s predsedom vlády SR Igorom Matovičom, ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milanom Krajniakom, ministrom financií SR Eduardom Hegerom a predstaviteľmi viacerých ministerstiev.

Témami rokovania bolo nielen zvládnutie súčasnej situácie a prijímané opatrenia, ako aj opatrenia smerujúce k zachovaniu zamestnanosti, význam vzájomnej komunikácie a sociálneho dialógu, či už na vládnej, tripartitnej, tak aj bipartitnej úrovni, či kolektívne vyjednávanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu.

„Som veľmi rád, že dnešná diskusia na Úrade vlády SR prebiehala vo veľmi konštruktívnom móde. Všetci, čo sme tam sedeli, či na strane štátu, či na strane odborárov, sme si uvedomovali, že naším spoločným cieľom je, aby sme si zachovali čo najviac pracovných miest. Inak povedané, aby čo najmenej ľudí touto krízou utrpelo tým, že budú prepustení zo svojej práce,“ priblížil stretnutie predseda vlády SR. „Spoločne si uvedomujeme, že sme v tejto veci na jednej lodi a som veľmi rád, že aj na tejto úrovni sme sociálny dialóg začali a určite v ňom budeme pokračovať. Odborárov považujeme za veľmi blízkych partnerov vlády,“ uviedol predseda vlády SR Igor Matovič.

Predstavitelia KOZ SR vyzvali vládu aj k zaujatiu stanoviska ohľadom kompenzácie následkov súčasnej situácie a jej stabilizácie nielen vo výrobnej, ale aj v štátnej a verejnej sfére.

Prezident KOZ SR Marián Magdoško poukázal na to, že sociálny dialóg je pre odborárov „v týchto pohnutých časoch“ veľmi dôležitý, preto je KOZ SR pripravená participovať aj na príprave programového vyhlásenia vlády. „Dohodli sme sa, že budeme mať možnosť predložiť naše požiadavky a podnety do programového vyhlásenia vlády. Dohodli sme sa, že akejkoľvek zmene pracovnej legislatívy bude predchádzať sociálny dialóg,“ povedal. Navyše minister práce Milan Krajniak čo najskôr predloží na rokovanie vlády návrh na vymenovanie nových členov Hospodárskej a sociálnej rady SR, aby mohla začať pracovať tripartita.

VŠETCI SME NA JEDNEJ LODI

📺✊🏼 VŠETCI SME NA JEDNEJ LODIPrvé spoločné rokovanie s predsedom vlády aj o vzájomnej komunikácii, hľadaní riešení a spoločnej zodpovednosti. Viac informácií sa dozviete v zázname z tlačovej konferencie.Zdroj: Televízia TA3

Uverejnil používateľ Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky – KOZ SR Pondelok 6. apríla 2020