Žilina: Rešpektovanie dôstojnosti a práv všetkých zamestnancov na Slovensku podporili aj svetové odbory

Minulý týždeň sa pochody konali v Košiciach a Prešove, tento týždeň sa stretli v Banskej Bystrici a dnes, 24.9.2020, v Žiline, budúci týždeň v Trenčíne a Trnave. Dôvodom protestov sú navrhované legislatívne zámery vlády SR, za ktorými vidia odbory najmä snahu o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich.

Vychádzajúc z formulovaných návrhov vlády možno predpokladať skôr negatívny zásah do postavenia a práv zamestnancov. Minister práce napríklad pri svojom návrhu minimálnej mzdy do svojej ponuky pre zamestnávateľov ešte prihodil zníženie minimálnych mzdových taríf, zníženie automatu pre výpočet minimálnej mzdy, zníženie príplatkov a ich zmrazenie po budúcom roku. Túto úsporu nákladov zamestnávateľov, čiže úsporu na občanoch prezentuje ako pomoc zamestnancom. On im však len zobral to, na čo mali legitímny a zákonný nárok. „Dopady pandémie a záchrana ekonomiky skončila na pleciach zamestnancov, ktorým bol vyhotovený účet takmer za miliardu eur! A opäť raz si utiahnu opasky len oni. Počas krízy buď stratili prácu, znížil sa im príjem, alebo boli odkázaní na sociálne dávky a teraz ešte zaplatia aj účet za obnovu ekonomiky,“ uviedla viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

✊🆘 Naživo z protestného zhromaždenia v Žiline #rešpekt pracujúcim #rešpekt odborom! KOZ SR veľmi negatívne vníma snahu o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich. Pridajte sa! #ProtestyKOZSR

Uverejnil používateľ Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky – KOZ SR Štvrtok 24. septembra 2020

Pritom podľa najnovšej makroprognózy Inštitútu finančnej politiky slovenská ekonomika v tomto roku poklesne „len“ o 6,7 %. Odhady z júna ešte hovorili o prepade o 9,8 %. V budúcom roku by už HDP mal rásť o 5,5 %. V ďalších dvoch rokoch by si mohol udržať rast okolo 4 %, ak sa naplní priaznivejší vedľajší scenár vďaka peniazom z plánu obnovy EÚ. „Výhľady slovenskej ekonomiky sa teda zlepšujú a dávajú priestor na to, aby zamestnanci neboli tí, ktorí zaplatia ekonomické dopady pandémie,“ uviedol prezident KOZ SR Marián Magdoško.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny navrhol a následne vláda SR a NR SR v prvom čítaní schválila už spomenutú zmenu zákona o minimálnej mzde vrátane nedodržania automatu, zníženie príplatkov, minimálnych mzdových nárokov, 13.dôchodkov. Plánuje sa zrušenie stropu dôchodkového veku, či výhod 13. a 14. platu, zmena zákona o tripartite, či Zákonníka práce v otázke reprezentatívnosti odborov.

Protestnými pochodmi chce KOZ SR upozorniť vládu, že všetci pracujúci si zaslúžia rešpekt.„Naša vláda hľadá úsporu na strane zamestnancov. Preto chceme protestami dať najavo náš nesúhlas so snahou a konaním vlády, ktorými sa snaží o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich,“ uviedol prezident KOZ SR Marián Magdoško. „Správanie ministra práce, ktorý ide takto primitívne trestať neposlušné odbory, patrí do repertoáru autoritárskych a diktátorských režimov, nie do modernej demokratickej krajiny, ktorú sa snažíme na Slovensku vybudovať. Vyzývam preto poslancov NRSR, aby odmietli všetky návrhy zákonov z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré búrajú základy demokracie a sociálneho štátu a vracajú nás do 50 rokov minulého storočia,“ pokračoval M. Magdoško.

ODBORÁRI PROTESTOVALI PROTI ZNIŽOVANIU MZDOVÝCH ŠTANDARDOV

📣 📣 📣 ODBORÁRI PROTESTOVALI PROTI ZNIŽOVANIU MZDOVÝCH ŠTANDARDOVProtestný pochod Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR za práva všetkých zamestnancov prešiel vo štvrtok centrom Žiliny. Bolo to už štvrté protestné zhromaždenie. Konfederácia odborových zväzov takto reaguje na niektoré legislatívne zámery vlády, ktoré majú podľa odborárov znížiť mzdové a sociálne štandardy pracujúcich. Po Žiline plánujú odbory pochody na budúci týždeň aj v Trenčíne a Trnave.✍️ Celý článok a nájdete TU: https://www.teraz.sk/ekonomika/odborari-protestovali-proti-znizovaniu/495689-clanok.htmlℹ️ Priebežne aktualizované informácie nájdete na web stránkach KOZ SR https://www.kozsr.sk/2020/09/14/priebezne-aktualizovane-protestne-pochody-za-prava-vsetkych-zamestnancov/📍 Facebook udalosť:https://www.facebook.com/events/681347909404489✊✊Len spoločne môžeme zabojovať za naše práva!✊✊Zdroj: RTVS a TASR

Uverejnil používateľ Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky – KOZ SR Sobota 26. septembra 2020

Prezident KOZ SR zároveň vyzval predsedu vlády SR Igora Matoviča, aby sa stal gestorom obnovenia sociálneho zmieru a zamedzil ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny nezmyselne trestať odbory za obhajobu ústavného práva zamestnancov na primeranú mzdu.

KOZ SR v jej aktivitách podporili aj českí, poľskí a maďarskí odborári, ako aj Európska odborová konfederácia a Medzinárodná odborová konfederácia, ktorých členom je KOZ SR členom. V podpornom liste Medzinárodná odborová konfederácia, ktorá zastupuje 207 miliónov zamestnancov v 163 krajinách uviedla, že nastal čas na novú sociálnu dohodu medzi zamestnancami, vládou a podnikmi, ktorá by mala obsahovať minimálny prah všeobecnej záruky práce pre všetkých zamestnancov, minimálnu mzdu a kolektívne vyjednávanie, rešpektovanie práv zamestnancov a ich odborov a skutočný sociálny dialóg. „Za tieto ciele bojujeme globálne a dnes sa pridávame k vašim protestom žiadajúc o adekvátnu mzdu, rešpektovanie dôstojnosti a práv všetkých zamestnancov na Slovensku a rešpektovanie odborov a kolektívneho vyjednávania,“ uviedla generálna tajomníčka MOK Sharan Burrow.