Mladí odborári: Podporujeme aktivity KOZ SR

Konfederácia odborových zväzov SR zorganizovala prvé tohtoročné zasadnutie Rady mladých KOZ SR, zamerané na prípravu projektov a definíciu cieľov na rok 2021. Keďže situácia s pandémiou sa nezlepšuje, mladí odborári z odborových zväzov sa museli stretnúť virtuálne, cez online platformu.

Virtuálne zasadnutie rozšírenej Rady mladých KOZ SR sa konalo vo štvrtok 18. februára 2021 a viedol ho predseda RM KOZ SR František Gajdoš, ktorý na začiatku uviedol: “Je dôležité, aby v aktuálnej a neľahkej situácii pre odbory aj zamestnancov, fungovala KOZ SR, vrátane jej poradných orgánov ešte  efektívnejšie a flexibilnejšie, ako doteraz. Nemôžeme sa vyhovárať na obmedzenia, ale naopak, musíme hľadať nové formy, ako robiť našu prácu pre ľudí a bojovať za zachovanie a zlepšovanie sociálneho postavenia zamestnancov. Viem, že to je veľká výzva, ale rozhodne sa s ňou MLADÍ ODBORÁRI chcú a musia popasovať.”

Prvým bodom programu bola diskusia s prezidentom KOZ SR Mariánom Magdoškom. Diskusia bola venovaná aktuálnej situácii na Slovensku, plánom odborárov, ale aj vyhodnoteniu Snemu KOZ SR, či hlbšej spolupráci mladej generácie odborárov. ”Je veľmi dôležité, aby bola zapojená aj mladá generácia odborárov. V dnešnej situácii, keď sa môžeme stretávať len prostredníctvom internetu je, to ešte komplikovanejšie. Preto sa osobne tešim na najbližšie stretnutie s našimi mládežníkmi, keďže vidím, že čoraz viac mladých odborárov chápe dôležitosť sociálnej spravodlivosti a vstupuje do našich odborárskych štruktúr,” uviedol prezident KOZ SR, M.Magdoško.

Mladí odborári pracovali aj na príprave programu a aktivít Rady mladých KOZ SR na rok 2021, kde nastavili dve možnosti (Plán A – Kritická situácia a Plán B – Uvoľnená situácia). Členovia sa zhodli aj na potrebe/nutnosti účasti mladých na aktivitách KOZ SR a podpore petície za vypísanie referenda o predčasných voľbách. Intenzívne začali pracovať aj na proteste mladých odborárov, ktorý sa má uskutočniť hneď, keď sa uvoľnia opatrenia.