Zachráňme pracovné miesta v slovenskom priemysle

KOZ SR podporuje boj za záchranu výroby vo firme Slovalco či OFZ v Istebnom. Vláda musí vynaložiť všetko úsilie, aby pomohla týmto dôležitým firmám slovenského hutníckeho priemyslu. Z tohto dôvodu svojou osobnou účasťou podporil protest za záchranu firmu Slovalco aj viceprezident KOZ SR František Gajdoš. 

Ten zdôraznil sociálny rozmer celej situácie, ktorý je pre odbory kľúčový. Firma SLOVALCO je podľa neho firmou s dlhoročnou tradíciou. Zastavenie výroby v dôsledku nárastu cien energií preto vnímame predovšetkým ako ohrozenie stoviek až tisícok pracovných miest nielen vo firme, ale aj v subdodávateľských reťazcoch. Vládni predstavitelia musia okamžite prestať riešiť svoje žabomyšie vojny a musia začať riešiť skutočné problémy ľudí!

Protest aktívne podporili aj zamestnanci a odborári z nášho členského OZ KOVO, nielen zo žiarskeho Slovalca, ale aj z OFZ Istebné či US Steel Košice. OFZ Istebné len nedávno v dôsledku cien energií ohlásilo hromadné prepúšťanie 150 ľudí a už teraz avizuje ďalšie. Poverená predsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková vyhlásila, že v tomto boji sú odborári a zamestnávatelia, spoločne s predstaviteľmi samospráv na jednej lodi. Odborom záleží na každom jednom zamestnancovi, na každej jednej domácnosti, ktorá sa v dôsledku zlyhania vlády dostane do špirály chudoby a ekonomických problémov.

ℹ️Protest za záchranu firmy Slovalco a pracovných miest v slovenskom priemysle organizovala občianska iniciatíva Pomôžme Slovalcu a zachráňme výrobu hliníka v SR. Hlavnou požiadavkou organizátorov je prijatie zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorým by sa výška kompenzácií z Environmentálneho fondu vyrovnala kompenzáciám v ostatných priemyselných krajinách Európskej únie. Zhromaždenie podporili aj Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD), Odborový zväz (OZ) Kovo, členovia nórskych odborov, Banskobystrický samosprávny kraj, mestá a obce regiónu Žiar nad Hronom, hlinikárne Slovalco a hutnícka spoločnosť OFZ. (posledný odstavec TASR)

➡️Čítajte TU