Sme na jedinej strane – na strane pracujúcich

Monika Uhlerová, Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky
Monika Uhlerová, Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky

Každý rok pred Vianocami aj my odborári bilancujeme. Pozeráme sa na to, čo nám priniesol tento pomaly sa končiaci rok, čo sme počas neho zažili, urobili a, samozrejme, aj čo nás čaká v novom roku.

Slovenský rok bol pod vplyvom celosvetových udalostí, ako je napríklad pretrvávajúca a zúfalá vojna na Ukrajine. Globálne inflačné tlaky ukrajovali z reálnych výplat pri každej platbe, klimatické zmeny sa prejavujú v pracovných podmienkach aj na Slovensku.

Samotné Slovensko väčšinu roka žilo predčasnými voľbami. Boli sme svedkami neuveriteľnej legislatívnej smršte, keď politické strany obchádzali nielen vládu v demisii či následne vymenovanú úradnícku vládu, ale sabotovali aj štandardné pravidlá legislatívneho procesu. Prečo? Kvôli politickému marketingu. Odbory prišli s riešením: prezidentke Čaputovej sme priniesli návrhy na riešenie chaotickej situácie. Samotné presadenie týchto zmien nás ale bude čakať až v roku 2024.

Celý rok 2023 si odbory svedomito plnili svoju najdôležitejšiu prácu: systematicky brániť mzdové a sociálne štandardy tvrdo pracujúcich ľudí a dôchodcov. Stále bojujeme o výšku minimálnej mzdy, za príplatky za prácu v noci a cez víkendy, kvalitné a bezpečné pracovné prostredie. Vieme, že reálny život väčšiny pracujúcich nie sú len makroekonomické excelovské tabuľky či suché čísla akademických súvah. A preto je jasné, že aj v roku 2024 musia byť odbory na pozore pred obmedzovaním už vybojovaných pozícií.

V roku 2024 chceme rozšíriť verejnú debatu o skrátení pracovného času. Odbory sú prirodzeným lídrom tejto diskusie na Slovensku, no zapojenie vlády či ostatných sociálnych partnerov je zatiaľ nedostatočné. Chceme to zmeniť.

My v KOZ SR sme na jedinej strane – na strane pracujúcich. O našej sile a o našej dôležitosti vypovedá tento fakt: Vedeli ste, že hrubé priemerné mzdy zamestnancov s kolektívnymi zmluvami v slovenskom hospodárstve boli v minulom roku 2022 o viac ako 200 eur vyššie ako u tých zamestnancov, ktorí kolektívnymi zmluvami chránení neboli?

A nakoniec: prajem Vám všetkým krásne, pokojné a šťastné Vianoce strávené v kruhu najbližších, v novom roku zdravie bez chorôb a oveľa viac dôvodov pre úsmev.